Mašina za pranje veša može biti rasadnik bakterija, čistite je redovno

Mašina za pranje veša može biti rasadnik bakterija, čistite je redovno
16
E. Lj.
17.10.2019. u 21:15
17
komentara
16

dijeljenja
Mašina za pranje veša može biti rasadnik bakterija, čistite je redovno Ilustracija: Shutterestock
Mašina za pranje veša može biti pravi magnet za bakterije, upozoravaju njemački istraživači i preporučuju da odjeću perete na višim temperaturama te da povremeno čistite unutrašnjost mašine.
Ovo upozorenje stiže nakon što je kod 13 novorođenčadi i jednog djeteta u dječijoj bolnici u Njemačkoj pronađena bakteriju Klebsiella oxytoca. Hitnom istragom utvrđeno je da su izvor bakterije koje su se nakupile u mašini za pranje veša. Naime, istraživači su identificirali tragove patogena na površinama i u ostacima vode iz mašine za pranje veša. Na svu sreću novorođenčad nisu zaražena, no istraživači su se s pravom zapitali trebaju li potrošači biti zabrinuti zbog štetnih bakterija koje se nakupljaju u mašini za pranje veša.

"Zbog uštede energije novije mašine za pranje veša rade na nižim temperaturama, što znači da više bakterija preživi proces pranja", kaže Ricarda M. Schmithausen s Instituta za higijenu i zdravlje na Univerzitetu u Bonnu.

Ilustracija: Shutterestock Ilustracija: Shutterestock


U isto vrijeme, istraživači tvrde da nema razloga za paniku, jer su bakterije koje se nakupljaju u vašoj mašini za pranje veša benigne. Probleme mogu imati osobe sa slabim imunitetom, poput starijih ljudi i osoba koje su nedavno izašle iz bolnice.

Njihov savjet je da odjeću perete na višim temperaturama te da jednom mjesečno operete mašinu (tako što ćete je praznu uključiti na visokoj temperaturi) i na taj način se riješiti neželjenih bakterija. Također, savjetuju da jednom sedmično vrata mašine za pranje veša očistite sredstvom protiv gljivica ili sirćetom pomiješanim s uljem čajevca.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...