Kuća i ured
0

Kućica za lutke vrijedna sedam miliona dolara

Klix.ba
Zvijezda nijemih filmova Colleen Moore bila je opsjednuta kućicama za lutke i potrošila je oko sedam miliona dolara kako bi izgradila Fairy Castle, dijamantima presvučeni san svake djevojčice.

Kao jedna od najpopularnijih glumica svog vremena, zvijezda filma "The Scarlet Letter" iz 1934. imala je sredstva da angažuje najveće moguće talente u izgradnji kućice iz snova.

Kućica je imala i pravog arhitektu, koji je rekao kako arhitektura "ne smije imati dodira sa realnošću".

"Moramo izumiti strukturu koja je svačija koncepcija začaranog zamka", rekao je.

Rezultat je bila Fairy Castle, kućica za lutke sa lusterima od dijamanata, smaragda i bisera, dok je murale uradio lično Walt Disney. Unutar kućice nalazi se dvije hiljade minijatura te najmanja Biblija ikada napisana.

Rad na kućici počeo je 1928. godine, a do 1935. je na njoj radilo stotinjak dizajnera i umjetnika. Kada je dovršena, Amerika je konačno izlazila iz Velike depresije, a Moore je svoju kućicu stavila u filantropske svrhe.

Organizovala je turneju u kojoj je prikazivala Fairy Castle u svim važnijim gradovima u zemlji.

Oglas turneje u Chicagu opisuje kućicu kao "muzej u sebi samom". Turneja, koja je trajala od 1935. do 1939. godine, prikupila je 650 hiljada dolara koji su donirani siromašnoj djeci.

Moore se 1949. odlučila rastati od svoje kućice za sva vremena te ju je dala Muzeju nauke i industrije u Chicagu, kao stalnu postavku. Kućica je i danas tamo i svake godine privuče milione posjetilaca.