
One rastu na kuhinjskim krpama jer se na njima nalaze mikroskopski komadići ostataka hrane. Jednostavno rečeno, ostaci hrane koji završe na kuhinjskim krpama su hrana za mikrobe, posebno ako je krpa mokra duže vrijeme.
Šta se tačno nalazi na vašim krpama ovisi o tome kako ih koristite i čistite. Kuhinjske krpe će nakupljati mikroorganizme tokom upotrebe, a opseg toga ovisit će o načinu na koji se koriste (vrste površina i hrane s kojima se susreću u odnosu na samo vodu i način sušenja).
S tim u vezi, koliko često perete krpe ovisi o tome kako ih koristite.
"Za stalnu pripremu hrane, čišćenje i pranje, najbolje bi bilo mijenjati ih svakih nekoliko dana. Ako su tu samo za sušenje ruku i možda pranje posuđa, onda mogu trajati nekih sedam dana", naveo je mikrobiolog Tetro.
Preporučuje se pranje kuhinjskih krpa odvojeno od ostalog veša, kako biste mogli koristiti vruću vodu, deterdžent i po mogućnosti izbjeljivač za ubijanje klica. Završite sušenje na visokoj temperaturi kako biste uništili sve preostale mikroorganizme.