|

FOTO
/
Kinez zbog skupoće živi u jajetu koje je sam izgradio

Kinez zbog skupoće živi u jajetu koje je sam izgradio
0
S
Sarajevo-x.com
4.12.2010. u 21:19
10
komentara
0

dijeljenja
Kinez zbog skupoće živi u jajetu koje je sam izgradio
Jajolika kabina od bambusovih šipki i vreća trave nedavno se iznenada pojavila u stambenom dijelu Pekinga i privukla pažnju mnogih prolaznika. Njen vlasnik je 24-godišnji Dai Haifei, iz provincije Hunan u centralnom dijelu Kine. On pripada grupi "bei piao", kako nazivaju doseljenike bez registrovanog mjesta boravka.
Nakon što je diplomorao na koledžu, Dai je sam došao u Peking i radio kao arhitekta. Inspiraciju je našao u konceptu jajeta, koji je njegova kompanija predstavila na jednom sajmu. Tako je za dva mjeseca izgradio vlastitu kuću u obliku jajeta, a koštala ga je oko 965 američkih dolara, piše agencije Xinhua.


Kabinu je postavio u blizini zgrade u kojoj radi i raduje se svakom novčiću koji ovakvim mjestom stanovanja uštedi.

"Iako i dalje potrošim sve što zaradim, moj životni standard umnogome se popravio", kaže Dai. "Sad sebi mogu priuštiti i da s vremena na vrijeme popijem piće u kafiću i da uživam u trenucima odmora."


U prostor od šest kvadratnih metara mladić je uspio postaviti tek jedan krevet i noćni ormarić. Spremnik s vodom mu je ispod kreveta, s količinom dovoljnom za tri dana. Zahvaljujući solarnom panelu na krovu opskrbljen je i električnom energijom. Kuća ima točkove, tako da je može premjestiti gdje želi.

Iako s vana izgleda simpatično, u ovakvoj nastambi nije baš tako ugodno živjeti. Bez grijanja zimi se temperatura spusti na pet stepeni i niže.


Neki od prolaznika bili su uvjereni su da je ovo samo umjetničko djelo, dok su drugi tvrdili da takvim poduhvatom Dai pokušava izreklamirati svoju firmu. Uskoro su došli i predstavnici gradske vlasti, te mu objasnili da postavljanje kabine nije u skladu sa zakonom i da će se ubrzo morati iseliti iz jajolike kućice i naći stan koji će iznajmljivati.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...