{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Katarska nacionalna biblioteka ima oblik dijamanta i mermerne police

Klix.ba
19.4.2018. u 22:05
83
22
Katarska nacionalna biblioteka ima oblik dijamanta i mermerne police
83
Holandska arhitektonska firma OMA je završila izgradnju Katarske nacionalne biblioteke u Dohi u kojoj se nalaze mermerne police u jedinstvenom prostoru otvorenog plana.
Zgrada koja je otvorena ranije ove sedmice sadrži nekoliko kolekcija najvažnijih katarskih tekstova i rukopisa arapsko-islamske civilizacije.

Prve fotografije vanjskog izgleda bibilioteke pojavile su se na društvenim mrežama, ali detalji unutrašnjosti nisu otkrivani.

Police se protežu terasasto u svakom dijelu 138 metara duge biblioteke, a platforme se nadovezuju preko arhiva u centru objekta.

"Prostor smo dizajnirali tako da sve knjige možete vidjeti u panorami", kazao je suosnivač OMA-e Rem Koolhaas. "Odmah bivate okruženi bukvalno svakom knjigom - sve su fizički tu, vidljive i pristupačne, bez ikakvog posebnog napora".

Vanjski izgled zgrade podsjeća na dijamant, a unutra se nalaze i čitaonica, izložbeni prostori i višenamjenski auditorij sa ekranima.

Sve police su napravljene od istog bijelog mermera kao i podovi i infrastruktura, a prostor je lijepo osvijetljen, ima adekvatnu ventilaciju i sistem za vraćanje knjiga.

Građevina ima 42.000 m2 i obuhvata Katarsku narodnu biblioteku, Javnu biblioteku, Univerzitetsku i zbirku kulturnog naslijeđa. Predstavlja dio šireg akademskog projekta nazvanog Education City (edukativni grad).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: