Jednostavni trikovi
2

Uz nekoliko savjeta riješite problem začepljenih odvoda

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Razni otpaci od hrane i neprehrambenih proizvoda koji se teško razgrađuju mogu uzrokovati začepljenje odvoda u vašem domu. Uprkos prevenciji, začepljenje cijevi je česta pojava, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta za rješenje ovog problema.

Kako navodi magazin My Move gotovo svaka vodovodna instalacija u vašem domu može se začepiti, od kuhinjskog sudopera i umivaonika u kupatilu do kade i tuša.

Hrana i tvari koje se ne razgrađuju, poput vlaknaste hrane, ljuske jaja i neprehrambenih proizvoda, zajedno s mastima i uljem, vremenom se nakupljaju u odvodima i tako stvaraju začepljenje.

Također, ovaj naizgled rješiv problem može ostaviti dublje posljedice privlačenjem štetočina u domaćinstvo, poput odvodnih muha.

Pored ostataka hrane, glavni uzrok začepljenih odvoda jesu vlasi kose, koje se ispiru u odvod tokom tuširanja ili pranja. Pored pranja kose, češljanjem i šišanjem iznad umivaonika može se doprinijeti začepljenju.

Još jedan iznenađujući krivac je sapun. Iako sam po sebi nije problem, ali u kombinaciji s kosom i drugim tvarima, može formirati čvrste nakupine, začepljujući odvod. S druge strane, mnogi tradicionalni sapuni uključuju i masnoću ili ulje, a ni jedno ni drugo ne treba isprati u odvod.

Pored toga, odvod može biti začepljen pranjem prekomjerne količine toaletnog papira ili puštanjem papirnatih ubrusa, tampona i drugih predmeta niz vodu.

Kako odčepiti odvod?

Ako imate začepljenu odvodnu cijev, jedan od trikova za rješenje jeste korištenje savijenog žičanog ofingera. Koristite uobičajeni žičani ofinger za odjeću i izravnajte ga što je više moguće, savijte jedan kraj da stvorite udicu i progurajte je kroz odvod. Nakon što izvučete supstance koje su bile uzrok začepljenja, pustite vrelu vodu niz odvod kako bi se očistili ostaci.

Žičani ofinger (Foto: Twitter)
Žičani ofinger (Foto: Twitter)

Klip (sredstvo za odčepljavanje cijevi) je druga opcija, ali ga mnogi ljudi ne znaju pravilno koristiti.

Još jedno rješenje za začepljene odvodne cijevi je smjesa sode bikarbone i octa. Mješavinu od 1/3 šolje sode bikarbone i 1/3 šolje octa izlijte u odvod. Preporučuje se da odstoji minimalno sat vremena, a za najbolje rezultate ostavite da stoji preko noći, a zatim isperite vrućom vodom.

Soda bikarbona i ocat (Foto: Shutterstock)
Soda bikarbona i ocat (Foto: Shutterstock)

Sredstva za odčepljavanje odvoda na bazi hemikalija rizična su opcija jer one ne djeluju tako brzo i mogu nagristi cijevi.

Također, bitna je i prevencija te bi vam korištenje zaštitne mrežice iznad odvoda, bacanje ostataka hrane sa posuđa u smeće prije pranja i sedmično ispiranje cijevi vrelom vodom i octom moglo uštediti vrijeme i spasiti vas muke.