Da se ne oštete
8

Kako na najbolji način spakovati knjige prilikom selidbe

A. B.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Svaka osoba se barem jednom u životu selila iz jednog mjesta u drugo i jasno je da to nije nimalo jednostavan proces. Potrebno je prilagoditi se promjeni i izboriti s izazovima koji su neizbježni, a jedan od njih je i pakovanje stvari za šta je potrebna prije svega dobra organizacija.

The Spruce piše da je ukoliko posjedujete biblioteku ili veći broj knjiga u kući, potrebno je znati i kako ih pravilno spakovati i zaštititi prilikom selidbe, a u nastavku pročitajte neke od prijedloga.

Zaštitite dno kutije

Kada ste razvrstali i odvojili knjige koje želite zadržati i ponijeti sa sobom u novo mjesto stanovanja, nakon toga odaberite odgovarajuću kutiju. Važno je da može dobro podnijeti opterećenje i da je otporna na vlagu. Ako ste je prethodno već koristili, provjerite prije pakovanja da li je čista i suha. Zatim, nabavite selotejp traku i oblijepite dno i pri tome provjerite djeluje li sigurno za pakovanje.

Knjige s tvrdim uvezom poredajte uspravno

Uz redanje uspravno knjiga s tvrdim povezom savjetuje se da redaju tako da povez knjige bude okrenut prema dnu kutije, ali pri tome trebate obratiti pažnju na ravnomjernu odvojenost među knjigama, tačnije, da ne budu previše blizu jedna druge jer se mogu oštetiti prilikom vađenja. Ukoliko je riječ o izdanjima koja nisu skupa, oblijepite ih papirom prije ubacivanja u kutiju.

Dodatno zaštitite vrijedna izdanja

Ukoliko imate bogatu kolekciju knjiga sigurno je da se tu nalaze i neka vrijedna izdanja i uspomene koje želite zaštititi kao što su naprimjer albumi sa slikama. Prilikom njihovog pakovanja iskoristite karton koji će osigurati da se knjige ne pomijeraju u kutiji. Osim toga, svaku knjigu oblijepite papirom, a ako vam je pri ruci i pucketava folija, prije početka pakovanja njom obložite kutiju. Peškiri i krpe također mogu poslužiti u te svrhe, a sigurno ih imate u kući.

Knjige mekog poveza poredajte da "gledaju" prema gore

Ovo pravilo možete primjeniti i za izdanja tvrdog poveza. Međutim, obratite pažnju na položaj poveza. Najbolje je da bude sa donje strane jer će se u suprotnom ispresavijati korice.

Velika izdanja poredajte uspravno

Ovaj savjet posebno se odnosi na knjige koje vam stoje na stoliću za kafu ili velika izdanja mekog poveza.

Poslužite se kombinovanom metodom

Ukoliko mislite da se možete snaći, iskombinujte tri različita načina pakovanja koja su navedena. To bi značilo da povedete računa o uglovima i blizini knjiga, jer je dovoljno ostaviti malo prostora između.

Smanjite praznine između knjiga

Popunite praznine pucketavom folijom ili kartonom, jer se knjige tokom transporta pomijeraju, a u interesu vam je da ih osigurate.

Zalijepite kutiju i zapišite šta se u njoj nalazi

Kada ste složili sva izdanja prema uputstvu, kutiju zatvorite i oblijepite selotejp trakom. Ukoliko želite, napišite šta se u njoj nalazi i odložite je u kombi za selidbu. Međutim, prije toga još jednom provjerite da li jee osigurana. Kako su knjige teške, u slučaju prevrtanja i pada mogu oštetiti druge predmete.