Kuća i ured
1

Kako je Rupert Murdoch izgradio "vilu na nebesima" od 57 miliona dolara

Klix.ba
Australsko-američki medijski mogul Rupert Murdoch kupio je u njujorškom distriktu Flatiron penthouse na tri sprata, ukupne površine 650 kvadratnih metara.

Ipak, to mu nije bilo dovoljno, pa je kupio i 57. sprat luksuznog kondominija One Madison, dodajući tako novih 306 kvadrata svom novom stanu. Ukupna cijena ove investicije iznosila je 57,25 miliona dolara.

Na privlačnom tržištu nekretnina na Manhattanu ludost kombinovanja nekretnina dostiže nove nivoe. U januaru su Lauren Bush i njen suprug Davin Lauren, inače sin Ralpha Laurena, kupio tri povezane kuće Annie Leibovitz u West Villageu za 28,5 miliona dolara. Popularni glumac Leonardo DiCaprio je skoro udvostručio svoj životni prostor u martu, kada je od susjeda za osam miliona dolara kupio nekretninu površine veće od 213 kvadratnih metara.

Sličan potez napravio je i pjevač Michael Feinstein na Upper East Sideu 2005. godine, kada je kupio kuću na četiri sprata i povezao sa svojom dotadašnjom kućom. Ukupna površina kuće i okućnice tako je postala veća od 743 m2. Sada se prodaje za 17,9 miliona dolara.

"Na djelu je zlatna groznica u kojoj kupci kombinuju domove kako bi dobili još veće, a gradi se naveliko", izjavio je agent za nekretnine Raphael De Niro, inače sin legendarnog glumca Roberta De Nira. "Većina projekata koji su trenutno u planu odnosi se na jedinice od 300 do 650 m2".

Ogromni domovi donose i pojednako velike zarade.

"Umjesto da ih prodaju odvojeno, mnogo je bolje prodati ih kao jednu kombinovanu rezidenciju", objašnjava James Cox Jr. iz agencije za nekretnine Stribling.