Akumulirani stres
1

Kako izbjeći nesuglasice s ukućanima dok ste "na poslu"

L.P.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Višemjesečni stres nakupljen što zbog same činjenice da se i dalje suočavamo s novooboljelim slučajevima, što zbog činjenice da smo željni uobičajenog načina života, odražava se i na naš rad, ali i na odnos s porodicom.

Rijetko ko je mogao predvidjeti količinu negativnih emocija koje će se, prije ili kasnije, usljed pandemije pojaviti kod većine ljudi. Jednostavno, biti zatvoren u svoja četiri zida, na jednoj te istoj lokaciji smjestiti i dom i posao i prostor za druženje s ukućanima, ali i školu ili vrtić nije jednostavno. Stoga, ne treba da nas čudi kada dođemo do tačke pucanja.

Ipak, i kada pomislimo da ne možemo dalje, potrebno je raditi na stepenu vlastite tolerancije.

U novonastaloj situaciji, naročito ako ste još uvijek na radu od kuće, stalno prisustvo drugih ukućana može vas uveliko dekoncentrisati te vam samim tim stvarati nervozu i napetost. Zbog toga su češće svađe ili određene nesuglasice, i to vrlo često u pogrešnom trenutku. Preporučuje se da, prije nego što dođete do tačke pucanja, udahnete duboko, napravite pauzu i pokušate razbistriti misli. Taj stari trik, tvrdi se, spasio je mnoge od neugodnih svađa.

Također, preporučuje se da preispitate zbog čega vam se javlja količina bijesa i stresa. Možda vam je zafalilo sna, možda vam je jednostavno akumulirano previše stresa zbog posla koji vas čeka. U svakom slučaju, jednom kada shvatite zašto se tako osjećate lakše ćete objasniti i ukućanima. Tada je njihova tolerancija na ispitu.

Dok radite, zamolite ukućane da i oni sebi zadaju određene zadatke i da vam ne smetaju. Ako ste roditelj, zamolite dijete da uradi na vrijeme zadaću ili da pospremi svoju sobu. Komunikacija je jako bitna i daje dobre rezultate.