Jesen je stigla, evo šta trebate uraditi u svom domu prije nego zahladni

Jesen je stigla, evo šta trebate uraditi u svom domu prije nego zahladni
26
L. K.
29.9.2019. u 17:43
10
komentara
26

dijeljenja
Jesen je stigla, evo šta trebate uraditi u svom domu prije nego zahladni Ilustracija: Shutterstock
Došlo je vrijeme da se pozdravimo sa ljetom i raširenih ruku dočekamo hladniji period godine. Pripremite svoje domove i garderobu za jesen kako bi što bolje dočekali promjene vremena koje nam idu u susret.
Nađite vremena da zatvorite sve pukotine na prozorima i zidovima, kako bi spriječili prolazak hladnog zraka u kuću. Ako želite provjeriti da li je vaš prozor dobro zatvoren, upalite svijeću i postavite je pored njega pa sačekajte i vidite da li plamen drhti. Ukoliko plamen nije miran, to znači da je vrijeme da se pozabavite sa zatvaranjem pukotina kako ne biste imali problema sa velikim računima za grijanje i sličnim troškovima.

Ako ste se već pozabavili prozorima, provjerite da li nešto u kući treba da se popravi ili oboji.

Takve stvari se ne rade zimi, a odsustvo visokih temperatura jesen čini savršenim periodom godine da završite te sitne obaveze koje uvijek ostavljate za neki drugi dan. Ukoliko planirate obojiti ili lakirati neki predmet u kući, najbolje je da to uradite dok su temperature još uvijek ugodne, jer zimi nećete moći otvarati prozor kad god poželite da izračite stan.

Provjerite radijatore, peć ili kamin, šta god imate u kući. Pozovite dimnjačara da očisti vaš dimnjak, majstora za radijatora i peć da provjeri da li sve funkcioniše kako treba. Isto važi i za bojlere i klima uređaje, servisirajte ih na vrijeme kako bi zimu dočekali spremni.

Ulazni hodnik obložite gumenim tepisima kako biste spriječili uništavanje poda mokrim cipelama na kojima je mnogo blata i prljavštine. Isto uradite i u vašem automobilu.

Ne zaboravite urediti svoj vrt. Onaj pribor koji više nećete imati potrebe koristiti do narednog proljeća očistite i vratite u police, zavrnite sve ventile koji puštaju dotok vode u vrt, pokupite lišće i sav namještaj koji ste koristili u bašti. Isto važi i za roštilj, sezona roštiljanja je iza nas, tako da je vrijeme da ga dobro očistite i vratite u garažu.

Naposljetku, ne zaboravite uraditi ono osnovno. Svoje ormare presložite tako da vam je zimska odjeća nadohvat ruke, a ljetnu odložite na vrhove polica gdje će sačekati topliji period. Napravite spisak stvari koje morate kupiti i opremite se kako bi što bezbrižnije pregurali zimu.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...