Vrijedi isprobati
8

Jednostavni trikovi kako da vaši peškiri ponovo budu mekani i to bez omekšivača

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Čak i najskuplji i najmekaniji peškiri za nekoliko mjeseci i nakon nekoliko pranja postat će kruti i grubi na dodir.

Razlog tome su tvrda voda, trenje u mašini za veš, svakodnevna izloženost masnoći i prljavštini na površini tijela koja brišu. Evo nekoliko savjeta, prema mišljenju stručnjaka, kako da omekšate i najgrublji peškir i da zadržite mekoću peškira koji ste tek kupili.

Za početak, smanjite količinu deterdženta. Peškiri mogu biti kruti zbog toga što se na njima s vremenom talože naslage sapunaste tekućine. Budete li smanjili količinu deterdženta koji koristite za pranje, ciklus za ispiranje vaše mašine za veš lakše će isprati i najmanji trag sapunice s peškira.

Perite ih u toploj vodi. Najbolje je peškire prati u vodi temperature jednake temperaturi tijela jer takva voda bolje apsorbira deterdžent te na ručniku ostaje manje naslaga sapunice. Možete pokušati još jedan trik, a to je da peškire stavite u mašinu tek kad se deterdžent rastopi u vodi. Stavite deterdžent u pretinac, uključite ciklus pranja koji želite i pričekajte dvije do tri minute prije nego što u mašinu ubacite peškire.

​Omekšivač zamijenite vinskim sirćetom. Omekšivači sadrže silikon koji peškire čini vodootpornim, odnosno daje im svojstvo da 'odbijaju' vodu. Tako nikad neće biti dobro oprani. Radije peškire omekšajte tako da ih svakih šest sedmica operete u vodi u koju ste dodali šoljicu bijelog sirćeta. To će ukloniti ostatke sapunice koja peškire čini grubim na dodir i vratiti im prvobitnu mekoću i veću sposobnost upijanja.

Soda bikarbona će također pomoći u omekšavanju vlakana i čišćenju tragova hemikalija ili prljavštine te će tako učiniti peškire mekšima. Pomiješajte pola šoljice sode bikarbone s količinom deterdženta koju koristite, dodatni plus ove metode je to što soda bikarbona uklanja neugodne mirise plijesni i vlage koji nastaju ako, peškiri dugo stoje mokri u mašini.

Još jedan važan savjet je da ne stavljate previše peškira odjednom u mašinu, tako ćete joj otežati rad, a neće biti dovoljno prostora da se dobro isperu sapunica i prljavština sa svih peškira.