Ekonomično i praktično
108

Izgledat će kao nova: Uz pomoć sode bikarbone očistite tvrdokorne mrlje iz mikrovalne pećnice

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kada je riječ o održavanju i čišćenju kuhinjskih površina, najčešće se kao sredstvo za čišćenje preporučuje soda bikarbona. Zbog svog efikasnog djelovanja, jedno je od najboljih sredstava za uklanjanje mrlja u mikrovalnoj pećnici.
Čišćenje ovim svakodnevnim sastojkom ne samo da pojednostavljuje proces, već može dovesti do iznenađujuće učinkovitih rezultata. Uz to je soda bikarobona ekonomična i vrlo moćna alternativa za druge proizvode.

Njena tajna leži u jednostavnom uklanjanju tvrdokornih mrlja i neutralisanju neugodnih mirisa, nakon koje će vaša mikrovalna pećnica izgledati kao nova.

Da biste očistili svoju mikrovalnu pećnicu sodom bikarbonom, počnite s stvaranjem jednostavnog, ali učinkovitog rješenja za čišćenje.

Pomiješajte dvije kašike sode bikarbone sa šoljom vode u zdjeli koja je prikladna za mikrovalnu pećnicu. Zdjelu stavite u mikrovalnu i zagrijavajte oko tri minute. Para koju otopina stvara pomoći će otkloniti sve tvrdokorne mrlje i ostatke hrane. Nakon zagrijavanja, ostavite zdjelu u mikrovalnoj pećnici još nekoliko minuta kako bi para dodatno djelovala.

Potom pažljivo uklonite vruću zdjelu i obrišite unutrašnjost mikrovalne pećnice vlažnom krpom ili spužvom. Kombinacija pare i sode bikarbone čini čuda u omekšavanju mrlja, što olakšava brisanje.

Još jedan trik za čišćenje sodom bikarbonom je stvaranje paste za tvrdokorne mrlje miješanjem sode bikarbone s vodom i nanošenjem izravno na mrlje. Ostavite da stoji nekoliko minuta prije nego što obrišete pastu. Ova prirodna i isplativa metoda ne samo da čisti vašu mikrovalnu pećnicu, već ostavlja i svježi miris bez potrebe za jakim hemikalijama.