|

FOTO
/
Imanje Marija Stanića osvojilo dvije nagrade u Meksiku

Imanje Marija Stanića osvojilo dvije nagrade u Meksiku
0
Klix.ba
12.12.2012. u 10:25
12
komentara
0

dijeljenja
Imanje Marija Stanića osvojilo dvije nagrade u Meksiku
Porodično imanje u Hercegovini odnijelo je čak dvije nagrade na 21. međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX u Meksiku.
U jakoj međunarodnoj konkurenciji od ukupno 634 prijavljena projekta, projekt je nagrađen prvim mjestom u kategoriji Stambene građevine i trećim u posebnoj kategoriji Održiva gradnja.

Ovo jedinstveno imanje osmislio je zagrebački dvojac Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz arhitektonskog studija Dva arhitekta, radove je izvela firma T&D Company iz Ljubuškog, dok je investitor projekta poznati nogometaš Mario Stanić.


"Prije svega želimo zahvaliti ocjenjivačkom sudu iz Bosne i Hercegovine, nama susjedne zemlje, na čijem teritoriju je izgrađena nagrađena građevina, što je prepoznao kvalitete našeg projektantskog promišljanja i nominirao naš rad kao svog predstavnika. Time nam je ukazana velika čast i potvrđeno da arhitektura na ovim prostorima ne poznaje podjele i granice nego spaja narode", rekao je Tomislav Ćurković, projektant nagrađene stambene građevine.

"Graditeljska nagrada CEMEX za arhitekte ima poseban značaj jer nije uobičajena arhitektonska nagrada koju kolege arhitekti dodjeljuju jedni drugima. Ovo je graditeljska nagrada, a u ocjenjivačkom sudu sjedi multidisciplinarni tim arhitekata, inženjera građevinarstva, krajobraznih arhitekata, inženjera specijalista i slično, što čini njen značaj većim. Gradnja koja se oslanja na materijale i tehnike tradicionalne za ovo podneblje pokazala se kao najbolji odgovor u situaciji gdje smo kao glavnu temu postavili sklad prirodnog ambijenta i arhitekture koja omogućuje aktivan život u korelaciji sa ambijentom. Održiva gradnja u harmoniji s okolišem temeljna je odrednica našeg rada i veseli nas da je naš trud prepoznao CEMEX koji već godinama vrijedno radi na promociji održive gradnje i nagrađuje napore projektanata širom svijeta", kaže Ćurković.

"Najbolji način da se promovira regionalno znanje i kvaliteta rada građevinara i arhitekata su međunarodna takmičenja kao što je ovo. Veseli me da u posljednjih nekoliko godina projekti iz Bosne i Hercegovine, ali i čitave regije, osvajaju svjetska priznanja što pokazuje da s kreativnošću naših ljudi treba ozbiljno računati. Čestitam investitoru, a projektantima i izvođačima želim mnogo uspjeha u budućem radu i nova priznanja za te uspjehe", izjavio je Velimir Vilović, direktor prodaje i logistike CEMEX Hrvatske.


Ovo nije prva međunarodna Graditeljska nagrada CEMEX za arhitekte studija Dva arhitekta. Prošle su godine, predstavljajući Hrvatsku, u Meksiku osvojili drugo mjesto u kategoriji Stambene građevine za zgradu Istarska u Zagrebu.

Projekti iz BiH već su ranije ostvarivali zapažene uspjehe na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Tako je 2010. godine prijedorska Ulica Kralja Petra I Oslobodioca odnijela prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te treće mjesto u kategoriji Infrastrukturnih građevina, a 2007. treće mjesto u kategoriji Infrastrukturne građevine osvojio je projekt Park Petra Kočića iz Banje Luke. Najveći uspjeh ostvario je projekt Urbane rekonstrukcije i obnove centra Banje Luke 2008. godine, osvojivši dvije međunarodne nagrade u posebnim kategorijama: prvo mjesto u kategoriji Pristupačnosti te drugo u kategoriji Održive gradnje. Prošle je godine BiH predstavljao sarajevski Importanne Centar, poznatiji i kao Balkanske puzzle.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...