Praktični savjeti
15

Ima nekoliko namjena: Znate li zašto služi rupa na dršci od tave?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Tokom kuhanja često možemo naići na neke neobične detalje za koje nismo sigurni da imaju neku svrhu, a zapravo su pažljivo osmišljeni kako bi nam olakšali svakodnevno korištenje određenih predmeta.
Ukoliko ste ikad pomislili da bi rupa na dršci od tave i šerpe poslužila da biste ih mogli okačiti na vješalicu, niste pogriješili. Međutim, to nije njihova jedina namjena.

Toplina

Ovo je nešto što mnogi ljudi ne znaju. Rupa na dršci omogućuje izlazak topline i sprečava njeno nakupljanje te na taj način neće doći do opekotina na koži. Ovo je posebno važno za metalne posude koje vrlo dobro provode toplinu.

Stabilnost

Neke tave imaju rupu na dršci koja omogućuje stabilnije držanje. Provlačenjem kažiprsta kroz rupu i omotanjem ostalih prstiju oko drške, možete sigurnije uhvatiti tavu.

Držač drvenih kašika

Rupa na tavi najviše vam može poslužiti kao držač za kašike s kojima miješate jelo. Ona pomaže u jednostavnom kuhanju i lakšem održavanju kuhinjskog prostora tokom kuhanja.

Čišćenje

Još jedan od razloga zbog kojeg tave i šerpe imaju rupu je to što vam to omogućava jednostavnije čišćenje. Potrebno je da ih okačite na kuku i oribate. To će vam pomoći da bolje vidite nečistoće i moguće ogrebotine na suđu.