{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IKEA godišnje proguta jedan posto svjetske opskrbe drvetom

7.7.2013. u 16:16
1
22
IKEA godišnje proguta jedan posto svjetske opskrbe drvetom
1
IKEA godišnje proguta jedan posto svjetske opskrbe drvetom
Švedski konglomerat IKEA vjerovatno je najveći svjetski potrošač drveta, budući da godišnje proguta jedan posto svjetske opskrbe drvetom, kako bi proizveli namještaj za blizu 300 prodavnica širom svijeta.
Kompaniji je drvo toliko neophodno da je tu podružna kompanija, Swedwood, koja isključivo brine o proizvodnji drvenog namještaja. Kritičari i njihovi ekološki osviješteni prijatelji, koliko god bili bijesni, trebali bi malo razmisliti prije nego počnu sa kritikama i protestima, budući da kompanija ima održivi plan za svo drvo koje proguta.

Gotovo četvrtina svog drveta koje se koristi u prodavnivama namještaja ispunjava standarde Vijeća Forest Stewardship. Cilj je da polovina drveta dostigne ove standarde do 2017. godine.

IKEA ne prihvata drvo koje je nezakonito posječeno i podržava dodatnih 13 projekata World Wildlife Federation, "kako bi više drveta dolazilo iz certificiranih šuma".

Drvo u IKEA-inom namještaju zapravo je iverica, a sve korištene iverice dolaze iz Hultsfred, fabrike na jugu Švedske, koja proizvodi alternativu punom drvetu. Svakoga dana kroz fabriku prođe 115 hiljada kubnih metara otpadne drvene prašine, iz koje se kasnije izrađuje iverica.

Čak 16 hiljada ljudi radi na 50 različitih Swedwoodovih lokacija u 10 zemalja kako bi proizvelo 100 miliona dijelova namještaja, koliko matična kompanija proda svake godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: