Kilometar u visinu
235

Gradnja Jeddah Towera nastavljena uprkos brojnim problemima

Klix.ba
Radovi na izgradnji najviše građevine na svijetu Jeddah Towera u Saudijskoj Arabiji nastavljeni su nakon svih problema s kojima su se suočili od 2013. godine kada je projekat najavljen.

Saudijski princ Al-Waleed bin Talal i direktor grupacije Bin Laden Group Bakr Bin Laden, koji su bili glavni investitori, nalaze se u centru koruptivnog skandala i suočavaju se s nizom optužbi. Ipak, Jeddah Economic je potvrdio da će toranj visok jedan kilometar biti završen do 2020. godine kao što je i najavljeno.

Iako je okružen pustinjom, ovaj toranj će biti centar saudijskog Jeddah Economic Cityja u kojem će se nalaziti savremena infrastruktura, tržni i poslovni centri, sadržaji za odmor, turistička mjesta, ali i stambeni objekti.

Toranj će biti izgrađen na prostoru od 243.866 metara kvadratnih, imat će 167 spratova i najviši opservacijski centar. U sklopu njega nalazit će se hotel Four Seasons, kao i 97 povezanih apartmana, od kojih je sedam dupleksa.

Svi gosti i stanari će do posljednjeg sprata moći stići liftom za 66,5 sekundi.Ova građevina bit će viša od Burj Khalife u Dubaiju čija visina iznosi 828 metara.

Čelnici ljudi kompanije Jeddah Economic potpisali su ove sedmice ugovor vrijedan 135 miliona eura za izgradnju infrastrukture.

Foto: CNN
Foto: CNN

Posao gradnje povjeren je kompaniji Al-Fouzan General Contracting, a radovi bi trebali biti završeni u roku od 12 mjeseci.

"Zemlja i parcela će uskoro biti spremni za gradnju, a domaći i međunarodni investitori podržat će izgradnju pratećih sadržaja i usluga kao što su najsavremenija infrastruktura, daljinsko hlađenje, plinske mreže, ulična oprema, vrtovi i drugi elementi ekološki prijateljskog i pametnog grada", rekao je direktor kompanije Jeddah Economic Mounib Hammoud poručivši kako će ovaj projekat donijeti hiljade poslovnih prilika za mlade Saudijce u raznim poljima.

Za izgradnju tornja je potrebno blizu 500.000 kubnih metara betona i blizu 80.000 tona željeza. Temelji zgrade bit će duboki više od 60 metara.