Za 17,5 miliona dolara
13

Giorgio Armani kupio historijski penthouse s pogledom na Central Park

A. P.
Legendarni modni dizajner Giorgio Armani postao je vlasnik cijelog posljednjeg sprata u historijskoj zgradi na Manhattanu s pogledom na njujorški Central Park.

Prema pisanju Wall Street Journala, 85-godišnja modna ikona ima blizu 300 m2 prostora u kojem se nalaze četiri spavaće sobe i četiri kupaonice. Cijena penthousea je 17,5 miliona dolara, a prethodni vlasnik bio je John Legere iz T-Mobilea.

Apartman iz 1929. godine bio je u prodaji od februara 2018. Dizajnirala ga je poznata arhitektonska kompanija Schwartz and Gross, a redizajnirao studio SheltonMindel. Rezultat modernizacije je neorenesansni stil sa elementima Beaux Artsa.

Visoki plafoni i mozaici na prozorima prostoru daju izgled nalik na crkvu, a tome dodatno doprinose i antički lusteri i ugrađene police.

Među brojnim pogodnostima stana su i vratar, fitnes centar, igraonica za djecu, vešeraj i skladište, a poseban aspekt priče ima historija ovog prostora.

Pojedini izvještaji govore da je apartman svojevremeno bio u vlasništvu magnata Williama Randolpha Hearsta i njegove supruge Marion Davies. Legereov arhitekta Lee Mindel navodno je pronašao njene inicijale urezane u kamine, kao i portret žene koja liči na Davies.