Kuća i ured
0

Fanovi pisca Orwella u borbi da sačuvaju njegovu kuću

Klix.ba
Ruševna i napuštena kuća na sjeveru Myanmara u fokusu je borbe za konzervaciju, koju vodi lokalno stanovništvo, tvrdeći da je nekada bila dom čuvenog britanskog pisca Georgea Orwella.

Udaljena trgovačka ispostava, nadomak Irrawaddyja, i kuća u kojoj je Orwell živio '20-ih godina prošlog stoljeća, ovjekovječene su u njegovom romanu "Burmanski dani".

Decenijama kasnije, zemlja se izdigla nakon gotovo pola stoljeća oštre vojne vladavine, a grupa umjetnika pokrenula je kampanju za zaštitu ostavštine jedne od najvećih kritika diktature u književnosti,

"Činim što mogu da restauriram sve građevine iz knjige te privučem pažnju na zemlju i grad", kaže Nyo Ko Naing, umjetnik i Orwellov fan.

Dvospratna kuća nalazi se napuštena u zaraslom tropskom vrtu. Zagovarači konzervacije žele da kuću i obližnji Evropski klub pretvore u muzej. U Burmi su mnoge građevine iz kolonijalne ere već postale žrtvama rušenja, budući da investitori sve više ulažu u izgradnju novih zgrada.

Mladi Orwell, tada poznat kao Eric Blair, stigao je u Burmu, sada zvanu Myanmar, 1922. godine i tu proveo pet godina radeći kao policajac.

"Teniski teren, Britanski klub, policijska stanica i vojno groblje iz knjige zaista postoje u gradu. Orwell je mnogo sirovog materijala za 'Burmanske dane' uzeo odavde. Mislim da ova kuća i ostala mjesta iz knjige treba da budu pretvorena u muzej", kaže Nyo Ko Naing i dodaje kako je kuća prazna već 16 godina.

"Burmanski dani" su oštra kritika britanske kolonijalne vladavine, a konstantno opijanje evropskih likova i loš tretman lokalnog stanovništva su glavna tema.

Myanmar se sada sve više otvara i sve više turista dolazi u Kathu, kako bi tragali za Orwellom.

"Zemlja je sada otvorena i više nije izolovana. Naučit ću svoje učenika što više o Orwellu", kaže Oo Khinmaung Lwin, direktor lokalne škole.