Vrijedi probati
7

Deset zabavnih trikova za pospremanje doma

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako je čišćenje doma uglavnom posao koji nastoje svi izbjeći, poznato je da ovaj krajnje dosadan i nezgodan zadatak može imati pozitivan efekt na vaše zdravlje.

Sigurno je da ste se nekad osjećali loše zato što vam je kuća u totalnom haosu.

Fizički čin pospremanja doma i zadovoljstvo nakon urađenog posla može napraviti čuda na oslobođenju od stresa. Donosimo deset savjeta kako da što prije pospremite stan, a da se pri tome zabavite i možda oslobodite stresa.

Postavite ofingere ili mini komode u svaku prostoriju

U svaku prostoriju postavite fioke, dekorativne posude ili korpe. Kako se odjeća, obuća, ali i smeće konstantno nakuplja tokom nedjelje u svakoj od prostorija, imat ćete uredno, pogodno mjesto za odlaganje stvari.

Pribor za čišćenje ostavite u prostorijama u kojim ga koristite

Primjerice, pribor za kupatilo trebate odlagati na police koje se nalaze u kupatilu, najčešće u ladicama ispod umivaonika. Odlaganje pribora tamo gdje ga koristite sačuvat će vam vrijeme, ali i motivaciju za čišćenje.

Operite posuđe neposredno nakon korištenja

Klonite se ćaskanja dok kuhate i nepotrebnog listanja novosti na društvenim mrežama. To vrijeme iskoristite da operete posuđe ili da uredite frižider.

Prljave čarape

Prljave čarape navucite na noge i na taj način očistite teško dokučive uglove vašeg poda.

Koristite praško za osjetljive komade namještaja

Lampe abažurke, draperija i tapacirani namještaj najsklonije su stvarčice za skupljanju prašine. Koristite praško kako biste ih adekvatno očistili.

Za vrijeme tuširanja očistite tuš kabinu Dok se tuširate, iskoristite vrijeme da očistite vodom i šamponom fleke i ostatke kamenca na vašoj tuš kabini.

Brzo brišite prašinu s namještaja

Brisati prašinu s kuhinjskih površina možete dok kuhate ili perete posuđe, dok u kupatilu to možete uraditi za vrijeme pranja zuba.

Vratite svoju odjeću u ormar

Svaki dan ću svoju odjeću vratiti u ormar, a neću je odlagati na stolicu koja se nalazi odmah pokraj ormara

Pospremite krevet nakon ustajanja

Čim se ujutro probudite, protresite posteljinu kako biste s nje otklonili grinje i odmah pospremite svoj krevet.

Koristite osvježivače prostora

Treba vam biti jasno da vaš dom neće biti najčistiji u cijeloj državi, ali možete ga učiniti jednim od najmirisnijih. Zašto da ne?!