Prava remek-djela
24

Čarobne komode ne kupuju se u trgovini: Stolar izrađuje namještaj iz bajke

DP
Henk Verhoeff je stolar s Novog Zelanda, a fotografije njegovih radova oduševile su milione korisnika na društvenim mrežama.

Obrada drveta zahtijeva veliku vještinu koja se stječe višedecenijskom praksom. Hiljade sati predanog rada provedeni su u zanatskoj radionici. Da bi majstor ostvario svoju ideju, potreban je i dobar alat.

Stolarski zanat je Henku Verhoeffu omogućio da stvara maštovite predmete koji se mogu naći samo u bajkama i filmovima naučne fantastike. Fotografije koje prikazuju neobične komode, stolove i ormare postale su viralne na društvenim mrežama.

Namještaj iz Verhoeffove radionice popularan je zahvaljujući njegovoj kćeri. Ona je podijelila fotografije na Facebook grupi koja okuplja stolare širom Novog Zelanda.

Zanatlija iz Aucklanda usavršio je jedinstveni stil izrade namještaja, a finalni su proizvodi ostavili bez teksta njegove kolege, piše Bored Panda.

Komode iz njegove radionice izgledaju kao da su uništene velikim sječivom, a zapravo su potpuno funkcionalne. Privukle su pažnju hiljada ljudi pa je Henkova kći Linda kreirala Facebook stranicu posvećenu očevim remek-djelima.

"Obično kažem da je namještaj koji izrađujem pokvaren i čudan. Volim stvarati namještaj koji se ne može naći u trgovinama", kaže Verhoeff koji je nakon više od pola stoljeća rada penzioner.

Na početku se mislilo da su bajke najveća inspiracija stolara, ali Henk ideje za izradu čudnog namještaja dobija iz svog "uvrnutog uma".

Fotografije svjedoče koliko je teško napraviti ovakav namještaj. Ipak, Henk je majstor svog zanata.

"Teško je procijeniti koliko mi je vremena potrebno da bih napravio svaki komad. Ne mjerim vrijeme, ali potrebno je između 80 i 100 sati rada. Katkad je proces izrade pun korekcija jer pojedini detalji i uglovi ometaju funkcionalnost namještaja. Od materijala najviše koristim reciklirani bor, a tu je i drvo rimu", objašnjava Verhoeff i dodaje da se cijelog života bavio stolarskim zanatom.

"Obrađujem drvo već 53 godine. Sada je to moj hobi i moja strast", navodi stolar.

Usprkos zanimanju mogućih kupaca, stolar kaže da namještaj nije na prodaju.

"Napravio sam ih iz ljubavi, bez želje da od toga zaradim. Kada budem ostao bez prostora u kući, planiram pokrenuti aukciju na eBayu. Sve će biti na prodaju... osim moje žene", kaže šaljivdžija Henk.

Komode i police zanimljivog izgleda ukrašavaju dom porodice Verhoeff. Ukućani nisu očekivali da će namještaj izazvati veliku pažnju, ali remek-djela stolara iz Aucklanda zaslužuju pohvale.