Luksuzni Wayaland
36

Budućnost prenaseljenih država: Samoodrživi grad od plutajućih piramida

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Arhitekta Pierpaolo Lazzarini ponudio je novo rješenje za stanovanje u pomorskim zemljama. Riječ je o luksuznim plutajućim piramidama koje sadrže sve ono što ima jedno napredno naselje.

Plutajuću platformu nazvao je Wayaland, a inspiraciju za njen dizajn arhitekta je pronašao u kulturi Maja. Platforme su kombinacija egipatskih piramida i japanskih hramova.

"Stanovnici Wayalanda će biti ljudi koji vole more i slobodu, te nisu vezani za gradove i civilizaciju", kazao je Lazzarini za Dezeen.

Glavna piramida imat će podrum od 3.000 metara kvadratnih s ulazom za čamce, a iznad će biti 10 spratova na 30 metara visine. U njima će se nalaziti spavaće sobe, a na višim spratovima barovi i drugi sadržaji. Do njih će se moći doći i helikopterom. U drugim piramidama se nalaze sportski sadržaji.

Napravljeni su od fiberstakla, ugljika i čelika, a na svaki se može dodati sprat kada se jednom postavi prvi nivo i usidri u more. Svaka piramida će imati motor i propeler, pa će se moći prebaciti na drugu poziciju.

Struju će dobijati iz solarnih panela i vodenih turbina, a ispod glavnog nivoa će se nalaziti desalinizator koji će pretvarati morsku vodu u pitku. Također, imat će i vrtove u kojima će moći uzgajati biljke i hranu.

"Savršeno mjesto za Wayalnad su Ujedinjeni Arapski Emirati, ali vidjet ćemo šta će se dogoditi. Ima dosta interesovanja, ali dok se prvi model ne postavi ljudima je teško vjerovati u ovo", kazao je Lazzarini.