Dobro je znati
2

Brzo i jednostavno uklonite neugodne mirise s vašeg madraca

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon nekog vremena madraci mogu poprimiti neugodan miris znoja. To nije iznenađujuća činjenica s obzirom na to da gotovo pola dana provodimo u njemu i na količinu znoja koje tijelo proizvodi svake večeri.

Evo nekoliko učinkovitih i prirodnih načina uklanjanja mirisa bez upotrebe opasnih hemikalija.

Čak i ako koristite zaštitu za madrac i redovno se kupate, madrac će jednostavno poprimiti neugodne mirise. Također se mogu desiti i nezgode s urinom i povraćanjem, pogotovo ako je riječ o dječijem madracu.

Posipajte sodu bikarbonu

S madraca sklonite posteljinu, a potom pospite sodu bikarbonu po njemu, ostavite nekoliko sati. Soda bikarbona neutralizirat će neugodne mirise. Potom madrac usisajte i očistite vlažnom krpom. Ova metoda odlična je ukoliko vam madrac ima neugodan miris zbog znoja i povraćanja.

Stavite madrac na sunce

Možda će zvučati čudno, ali sunce će pomoći da neutralizirate neugone mirise na vašem madracu. To možda neće biti praktično ako živite u stanu, ali ako imate neki vanjski prostor, sunce može napraviti nevjerovatan posao u uklanjanju mirisa na madracu. Ostavite madrac u bašti na direktnu sunčevu svjetlost, što je madrac duže izložen, to će biti bolje. Ova metoda najbolje funkcionira za miris znoja.

Alkoholno sirće

Napravite smjesu od 3/4 tople vode i 1/4 alkoholnog sirćeta. Zatim u nju potopite krpu i temeljito obrišite madrac. Zatim pomoću papirnih ubrusa osušite. Sirće ima prirodna antibakterijska i antiseptička svojstva tako da će održati madrac svježim. Možda će madrac poprimiti miris sirćeta, ali ne brinite zbog toga, nestat će za nekoliko sati. Ova metoda najbolje djeluje na urin i znoj.

Limun

Izrežite limun na pola i njime istrljajte madrac. Nemojte se brinuti o komadićima limuna koji mogu ostati po madracu. Samo ostavite nekoliko sati da se osuši i uklonite. Limun će pomoći da uklonite mirise. Limun je prirodni izbjeljivač i ima svojstva antibiotika.