Trik za goste
55

Bečki hoteli kao alternativa za Home Office: Na raspolaganju onima koji ne mogu raditi od kuće

A. Z.
Neki bečki hoteli nude alternativu za ljude koji zbog koronavirusa rade od kuće. Hoteli su svojim sobama dali novu namjenu radnih soba i stavili ih na raspolaganje svima koji nemaju radni prostor ili nemaju mira kod kuće.

Iako je Beč zatvorio hotele za turiste, ključnim ljudima, kao na primjer medicinarima, omogućen je boravak, jednako kao i osobama sa hitnom potrebom za smještajem. Ponuda je dostupna i za zaposlene čije su kancelarije zatvorile, ali koji ne mogu raditi kod kuće jer nemaju dovoljno prostora ili tišine. Tako na primjer sobe u toku dana na par sati budu iskorištene od strane menadžera za obavljanje značajnih video poziva ili od strane operskih pjevača za vježbanje.

Sobe za "Home Office" trenutno nudi oko 20 hotela u Beču. Christian Kölling iz hotela "25hours" nazvao je ovu ponudu "malim trikom“ za goste.

Međutim, veliki prihod se ne može zaraditi iznajmljivanjem soba po satu. Prema podacima bečke privredne komore prije koronavirusa hoteli u Beču su imali 80 do 90 postotnu popunjenost. Gastronomija, hotelijerstvo i pridružene djelatnosti trebali bi se postepeno pokrenuti od sredine maja. Prethodno je do kraja aprila potrebno izvršiti dodatnu procjenu oboljelih i inficiranih od koronavirusa.