{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beč: Pametni grad treba da služi svim građanima

F
25.5.2018. u 18:31
23
28
Beč: Pametni grad treba da služi svim građanima
23
Međunarodni stručni tim za mobilnost je u Beču u okviru projekta "NewHorrizon" diskutovao o izazovima saobraćajnog i transportnog sektora kao i budućem razvoju mobilnosti u gradovima. Zaključeno je da svi razvojni procesi treba da budu dostupni svim građanima.
Osim toga, stručnjaci su predstavili svakodnevnu istraživačku praksu koja će za cilj imati istraživanja širom Evrope.

Kada su u pitanju inovativna rješenja, nije važan isključivo tehnološki razvoj, nego i učestvovanje svih građana u njihovoj implementaciji. Čovjek se uvijek nalazi u središtu inovacija, a grad je onoliko 'pametan' koliko ga 'koriste' svi njegovi građani i profitiraju od njega.

Jezerski grad Aspern u Beču važi za ispitivačku laboratoriju pametnog grada Beča u pogledu inovativnih rješenja u saobraćaju. Aspern je najveći evropski urbanistički projekat čija je gradnja započeta 2007. godine. U njemu je moguće da se uz pomoć kartice iznajme različite vrste bicikala ili vožnja autobusima bez vozača.

Takvi projekti stvaraju novu kulturu življenja u kojoj se njeguje saradnja i podržava lokalna privreda. Isto tako se na taj način dolazi do lokalnih informacija o trenutnim projektima i ujedno saznaje mišljenje građana o njima, saopćeno je iz EUROCOMMPR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: