{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beč: Pametni grad treba da služi svim građanima

F
25.5.2018. u 18:31
23
28
Beč: Pametni grad treba da služi svim građanima
23
Međunarodni stručni tim za mobilnost je u Beču u okviru projekta "NewHorrizon" diskutovao o izazovima saobraćajnog i transportnog sektora kao i budućem razvoju mobilnosti u gradovima. Zaključeno je da svi razvojni procesi treba da budu dostupni svim građanima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Osim toga, stručnjaci su predstavili svakodnevnu istraživačku praksu koja će za cilj imati istraživanja širom Evrope.

Kada su u pitanju inovativna rješenja, nije važan isključivo tehnološki razvoj, nego i učestvovanje svih građana u njihovoj implementaciji. Čovjek se uvijek nalazi u središtu inovacija, a grad je onoliko 'pametan' koliko ga 'koriste' svi njegovi građani i profitiraju od njega.

Jezerski grad Aspern u Beču važi za ispitivačku laboratoriju pametnog grada Beča u pogledu inovativnih rješenja u saobraćaju. Aspern je najveći evropski urbanistički projekat čija je gradnja započeta 2007. godine. U njemu je moguće da se uz pomoć kartice iznajme različite vrste bicikala ili vožnja autobusima bez vozača.

Takvi projekti stvaraju novu kulturu življenja u kojoj se njeguje saradnja i podržava lokalna privreda. Isto tako se na taj način dolazi do lokalnih informacija o trenutnim projektima i ujedno saznaje mišljenje građana o njima, saopćeno je iz EUROCOMMPR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: