Nakon istraživanja
7

Ako želite da vam stvari duže traju, veš treba prati ovako

V. T.
Pixabay.com
Pixabay.com
Istraživanje je ustanovilo koji je najbolji način za pranje veša, koja je temperatura najpoželjnija, a koje vrijeme je idealno. Razlozi za to su višestruki.

Naučnici su proveli prvo istraživanje na temu ciklusa pranja kako bi ustanovili koji program veš mašine najmanje oštećuje odjeću. Akademici sa Univerziteta u Leedsu i stručnjaci iz kompanije Procter & Gamble došli su do zaključka šta najviše utiče na to da odjeća izblijedi i popuca, piše Science Daily.

Prilikom svakog pranja veša, iz komada odjeće izađu stotine mikrovlakana – sićušnih dijelova tkanine koji se izbacuju iz veš mašine vodom. Ovo istraživanje se bavilo ispitivanjem uticaja ciklusa pranja veš mašine na odjeću. Na kraju su došli do zaključka da i ciklus pranja i temperatura vode mogu znatno skratiti rok trajanja odjeće, isprati njenu boju i uticati na broj mikrovlakana koji se otkidaju s nje.

"Kraće pranje s manjom temperaturom duže čuva odjeću od izbljeđivanja i deranja", kaže Lucy Cotton, vodeća istraživačica u ovoj studiji.

Naučnici su tokom ovog istraživanja prali nekoliko različitih komada odjeće, a nakon toga ispitivali kako je koji program pranja uticao na njih.

Zaključci do kojih se došlo:

  1. Majice su duže održavale svoju boju ako su se prale na hladnijoj temperaturi u ciklusu koji kraće traje.
  1. Brži programi i pranja s nižom temperaturom vode smanjili su prijelaz boje s jednog komada na drugi.

  2. Znatno manje mikrovlakana oslobađalo se iz odjeće, ako se ona prala u programu koji kraće traje, s nižom temperaturom vode.

Prema službenom izvještaju, pranje na nižim temperaturama u bržem programu, smanjilo je oslobađanje mikrovlakana za 52 posto, a izbljeđivanje boje za 74 posto.

"Naša otkrića mogu pomoći u smanjivanju količine nevidljivih komada plastike u okruženju. Sintetička mikrovlakna oslobađaju se prilikom svakog pranja i više od trećine njih dospije do okeana. Ali mikrovlakna iz pamuka i drugih prirodnih izvora također su u velikom broju otkrivena u moru, pa smo zabrinuti i za njihov uticaj na životnu sredinu. Naše istraživanje pokazuje da ljudi mogu znatno smanjiti broj mikrovlakana u okruženju, barem kada je u pitanju način pranja odjeće", kaže Richard Blackburn, koautor studije.

Osim toga, pranje odjeće na temperaturi od 20 stepeni umjesto na temperaturi od 40 stepeni štedi u prosjeku 66 posto električne energije po pranju, čime se doprinosi i manjoj upotrebi fosilnih goriva i manjoj količini ugljikovog dioksida u atmosferi.