Ugodno i korisno
29

Kreativni i vrijedni članovi Udruženja mladih u Prači slikaju i prave nakit

Piše: E. A.
U Prači, jednoj od najmanjih općina u FBiH, Udruženje mladih trudi se osmisliti kvalitetne sadržaje kako bi život na ovom prostoru bio ugodniji i ljepši, a da ne bi manjkalo ni druženja.

Nije jednostavno zadržati mlade na ovom prostoru, a na to utječe i blizina Sarajeva, manjak sadržaja i posla u malim sredinama poput ove. Zato su i objeručke prihvatili projekt "Poboljšanje kvaliteta života mladih" u okviru kojeg realizuju niz kretivnih radionica. Ovog puta mladi su učili tehnike slikanja ulje na platnu i izradu nakita.

Sve je zapravo dio projekta "Jačanja uloge mjesnih zajednica" kojeg finansiraju Vlade Švicarske i Švedske, a provodi UNDP. Na taj način je i podržan projekt Udruženja mladih općine Pale u FBiH, a rezultat su vještine koje su stekli kroz edukativne i kreativne radionice.

"Cilj osnivanja našeg udruženja je bilo da na neki način promjenimo svakodnevnicu mladih u našoj općini, da bude korisna i kreativna. U tom smislu izvjesno vrijeme pravimo različite radionice, kurseve, gdje mladi pokazuju kreativnost i talenat", kaže Nisad Crnčalo, predsjednik Udruženja mladih Pale FBiH.

Tako su do sada radili na različitim tehnikama, od izrada slika na aluminiju do pirografije.

"Rad udruženja je usmjeren prema potrebama mladih koji žele korisno upotpuniti vrijeme. Čak oni uče nove polaznike koji dolaze, prodaju proizvode i tako sebi omogućavaju neki profit, a druže se i korisno je za sve nas", kaže Dženana Crnčalo, članica Udruženja mladih Pale F BiH.

Almin Sipović kaže da su na jednoj od posljednjih radionica savladali tehnike slikanja ulje na platnu i izradu nakita.

"Ovdje je super, slobodno vrijeme smo pokrili aktivnostima, bio sam ovdje svaki put, puno toga korisnog sam naučio, a što je najvažnije družimo se", kaže Almin.

Minela Radača kaže da joj je najzanimljivije izrađivati nakit.

"Volim raditi nakit, ako su ogrlice malo je teže, ali dobro smo naučili", kaže Minela.

Dodaje kako malo treba da mladi budu zadovoljni, jer im kreativno stvaralaštvo podiže samopouzdanje ali i otvara mogućnosti za pokretanje vlastitog biznisa.