"Moja kosa tvoja kosa"
4k

Kosu za djecu oboljelu od raka doniralo 1.600 osoba, 70 posto donatora su djevojčice

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U sklopu projekta "Moja kosa tvoja kosa", Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka' danas je u Sarajevu organiziralo završnu akciju šišanja i doniranja kose za izradu perika za djecu oboljelu od raka.

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta.

Direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka Fikret Kubat kazao je da se procent izlječenja kreće do 80 posto.

Međutim, ističe, da je put do izliječenja težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose.

"U gotovo dvije godine rada, preponosni smo jer imamo 1.600 donatora, a više od 70 posto donatora su djevojčice koje žele svoju kosu dati oboljeloj djeci. Do sada su izrađene i uručene 23 perike. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu", kazao je Kubat.

Pojasnio je da se te 23 perike nakon završenog tretmana vraćaju Udruženju, naravno ako se ne radi o stalnom gubitku kose.

"Mi nemamo stalni priliv novca, ali imamo podršku svih ljudi u BiH. Potrebno je podići na viši nivo liječenje i pokazati i dokazati svima da i mi u BiH imamo stručnjake i mogućnost liječenja", dodao je Kubat.

Istakao je da prema podacima koje oni kao Udruženje imaju, a dobijeni su od medicinskog osoblja, trenutno je na liječenju 60 djece, a liječenje je moguće u Tuzli i Sarajevu.

Dvadesetsedmogodišnja Irma se odlučila donirati svoju kosu, jer, kako kaže "svi smo u svojim problemima, a često ne mislimo kako je toj djeci".

Ambasadorica Udruženja Amra Džeko istakla je da je ponosna što je u cijeloj "ovoj priči" i što je i sama donirala svoju kosu.

Iz Udruženja ističu da kosa donirana za izradu perika mora biti čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana, te minimalno 30 cm dužine (idealno je i duže).