Višestruko korisna
12

Kora od banane odlična je za čišćenje odjeće i namještaja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Koliko god su banane zdrava i korisna hrana za organizam, bitno je istaći da je isto toliko korisna i njihova kora. Čišćenje kožne galanterije i biljaka, poliranje cipela i izbjeljivanje zuba samo su neki od načina upotrebe kore od banane.

Od tretiranja problema s kožom sve do zanimljivog sastojka u kuhanju, kora od banane je korisnija nego što možete i pomisliti.

E Times vam predstavlja neke od zanimljivih načina na koje možete upotrijebiti bananinu koru prije nego što ju bacite.

Čišćenje odjeće ili namještaja od kože

Da, tačno je! Možete očistiti bilo kakvu kožnu površinu ovim voćnim otpatkom. Vlažna tekstura i ulja prisutna u kori banane služe kao piling i blago abrazivno sredstvo.

Čišćenje biljaka

Slično djelovanju koje ima na koži, piling od banane je najbolji način da listovi vaše biljke dugo ostanu čisti. Njihovo ulje formira neku vrstu zaštitnog premaza na listovima, koji ne dozvoljava da se prašina dugo zadržava na njima. Osim toga, ovim putem biljke dobijaju sjaj.

Poliranje cipela

Sada kada znate prednosti ulja kore od banane, nije teško zaključiti zašto je ona odlično sredstvo za poliranje vaše kožne obuće. Laganim kružnim pokretima čistite površinu vaše cipele, a zatim je obrišite čistom i mekom krpom.

Izbjeljivanje zuba

Piling od banane je, mada zvuči nevjerovatno, odlično sredstvo za izbjeljivanje zuba. Magnezij i kalij prisutni u kori čine bananu savršenim sredstvom za očuvanje biserne bjeline zubne cakline. Sve što trebate uraditi je da koru lagano nanesete na zube i kasnije vodom isperete ostatke.