Evo i kako to učiniti
6

Koliko je vremena potrebno da se riješimo neke (loše) navike? Odgovor će vas možda i iznenaditi

Navike znaju biti zeznuta stvar, no nije ih se nemoguće riješiti
Navike znaju biti zeznuta stvar, no nije ih se nemoguće riješiti
Svako ima neke navike i u tome nema ništa pogrešno. Neke od njih mogu biti prilično korisne - možda automatski gasite svjetla kada izađete iz sobe ili pripremate odjeću za posao večer prije. Međutim, neke od njih baš i nisu dobre za nas. U nastavku saznajte kako ih se jednostavnije riješiti.

Odvikavanje od neželjenih navika može biti težak i iscrpljujući proces, pogotovo ako je riječ o nečemu što vučete dugo vremena sa sobom. Situaciju može znatno učiniti lakšom razumijevanje kako se navike uopće stvaraju, ali i koji su to efikasni koraci da bi ih promijenili.

Prepoznajte svoje okidače

Identificiranje okidača neke navike prva je stvar da biste je preovladali. Počnite pratiti svoju naviku - gdje se ona najčešće događa, kada, jesu li u nju uključeni drugi ljudi, kako se osjećate nakon što se ona desi i slično. Tako ćete automatski znati i koje su to ključne situacije gdje trebate promijeniti svoje učestalo ponašanje.

Usredotočite se na razloge zašto želite promjenu

Zašto želite promijeniti neku naviku? Istraživanja sugeriraju da bi moglo lakše prilagoditi promjeni onda kada je ona vrijedna ili korisna za nas. Razmislite koje su prednosti ako prekinete određenu naviku i šta sve njom dobijate, jer to može biti sjajna motivacija. Za dodatni podstrek, zapišite ih na komadić papira koji ćete držati na vidnom mjestu, frižideru, ogledalu ili negdje treće.

Podrška prijatelja

Prijatelji mogu biti velika podrška, ali i motivacija tokom procesa "razbijanja" određene navike. Bilo da i oni žele promjenu ili se promjena tiče isključivo vas, porazgovarajte o tome sa njima. Prijatelji vas mogu ohrabriti u trenucima sumnje ili podsjetiti na vaš cilj ako posustanete. Navijajte za međusobne uspjehe, a u neuspjesima se ohrabrujete.

Zamijenite staro za novo (bolje)

Pojedinih navika jednostavnije se riješiti ako ih zamijenite onim novim, boljim za vas same. Na taj način nećete naglo zaustaviti nešto na što ste navikli, a istovremeno ćete uhvatiti ritam nove rutine. Na kraju, kada spoznate prednosti nove navike, one će vrlo vjerovatno nadjačati i želju da se ponovo vratite na staro.

Dosta vam mogu pomoći i podsjetnici ili bilješke
Dosta vam mogu pomoći i podsjetnici ili bilješke

Ostavite sebi podsjetnike

Korištenje naljepnica, bilješki i drugih podsjetnika ondje gdje ponavljate svoju naviku, može vam pomoći da još jednom razmislite prije nego što je učinite. Bilo da želite prestati piti gazirana pića ili se sjetiti da ostavite ključeve na isto mjesto, podsjetnici doista pomažu. Umjesto naljepnica, može vam poslužiti i alarm na vašem pametnom telefonu.

Vjerujte malim koracima i učite na greškama

Morate biti svjesni da i najmanji koraci, a ukoliko ih se pridržavate, imaju učinka. Zato počnite im vjerovati i nemojte da vas oni demotivišu. Također, ne trebate se osjećati obeshrabrenim ako vam u početku promjene stvari ne budu išle od ruke. Sam taj proces može biti izazovan, ali pokušajte učiti iz svojih grešaka i biti iskreni prema sebi.

Promijenite okolinu

Okruženje može imati veliki utjecaj na određenu naviku, a samim tim i ljudi s kojima provodite vrijeme. Razmislite o tome da "štedljivije" provodite vrijeme sa onima koji doprinose vašoj navici ili vas ne podržavaju u procesu promjene i usvajanja nečega što smatrate da je za vas bolje.

Vizualizirajte sebe bez te navike

Odustajanje od neke navike ne mora biti samo praksa, fizički proces, već i nešto što možete prakticirati i mentalno. Zamislite sebe u novom okruženju i situaciji gdje ste oslobođeni navike koja vam je smetala. Vježbanje drugačijeg stanja vašeg uma može vam pomoći da lakše odgovorite na izazove situacije u stvarnosti.

Dajte si vremena

Budući da naš mozak ne razlikuje dobre od loših navika i teško mu se odviknuti, pojedini stručnjaci tvrde da može proći u prosjeku 30 do 60 dana da se stvarno riješimo navike. Tu je i već "zapisani" mit da je potreban 21 dan da se neka navika stvori ili prekine. Međutim, za neke navike treba više, ali čak i manje vremena, a pravi odgovor za koliko ih se možemo riješiti - zavisi od nas.

Najbitnije je da donesemo odluku da se riješimo onoga što je loše po nas i našu okolinu, poput, naprimjer, pušenja. Kao izvrstan primjer poslužila je medicinska sestra iz Srbije Tamara Aleksić.

Nekima treba više, a nekima manje vremena da se riješe određenih navika
Nekima treba više, a nekima manje vremena da se riješe određenih navika

Tamari je trebalo svega pet dana da prestane pušiti i danas opravdano nosi titulu ambasadorice brenda IQOS. Za bolju alternativu od pušenja odlučila se nakon što su za cigarete za nju iz više razloga postale veliko opterećenje.

"Za IQOS sam čula od kolege i nakon toga bilo mi je potrebno samo pet dana da prestanem pušiti i potpuno pređem na IQOS. Od tada osjetila sam se oslobođeno. Više nisu postojala ograničenja i osjećala sam da nikoga oko sebe ne ugrožavam kao ranije", objasnila je Tamara, govoreći o uređaju koji funkcioniše tako što zagrijava, a ne sagorijeva duhan.

Tamara je dokaz da se uz čvrstu volju moguće riješiti i nekih ukorijenjenih navika
Tamara je dokaz da se uz čvrstu volju moguće riješiti i nekih ukorijenjenih navika

Ističe kako je kod prestanka pušenja cigareta, kao i kod drugih ciljeva u životu, potrebno napraviti plan i onda ga se držati, bez posustajanja. Također, za Tamaru je bilo jako važno i okružiti se ljudima koji su je podržavali, što je na kraju rezultiralo formulom za uspjeh.

Iako se možda na početku ne čini tako, ukoliko ste dosljedni svojim odlukama, nove navike mogu vrlo brzo postati dio vaše svakodnevnice, a što je najvažnije - onaj jedinstveni osjećaj da ste se oslobodili nečega što je loše za vas i nadvladali "staru" verziju sebe, niko vam ne može oduzeti. Za takvu odluku potrebno je malo volje, odlučnosti i istrajnosti, a u konačnici rezultat je snažan odraz ljubavi prema samima sebi.

IQOS nije bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost. Samo za punoljetne pušače.