Kako pomoći
4

Koji su znakovi zlostavljanja djece i kako ih riješiti

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jedna od najtežih stvari u vezi s roditeljstvom jeste puštanje djeteta "u svijet", zato što ste svjesni šta mu sve prijeti i želite ga zaštititi što je duže moguće. Ako neko počne zlostavljati vaše dijete, vrlo je teško razgovarati s djetetom, ali i postaviti se u toj situaciji.

Veoma je bitno da roditelji shvate da nema nijedan znak koji može sigurno potvrditi da je dijete zlostavljano.

"Neki od znakova koji bi mogli pokazati da nešto nije uredu jesu nesanica ili smanjen apetit, ali se ti znakovi pojavljuju i kod nekih drugih problema te ne moraju predstavljati posljedice zlostavljanja", rekla je psihologinja Elizabeth Englander.

Direktorica obdaništa Kidpower Irene van der Zande kaže kako zlostavljana djeca često imitiraju ono što im se dešava.

"To može biti simptom zlostavljanja. Djeca nekad u kući imitiraju ono što im se dešava u školi. Naprimjer, mogli bi biti agresivniji ili plašljiviji i to je vrlo često loš znak", rekla je Zande.

Ako je dijete zlostavljano u školi, vrlo često će pokušati slagati da je bolesno te to treba biti znak roditeljima da nešto nije uredu. Psiholozi također naglašavaju da ako se dijete odjednom stidi nekih stvari koje nekad nije ni primjećivalo, to znači da ga u školi sigurno zadirkuju.

Važno je naglasiti da mlađe generacije sve češće doživljavaju zlostavljanje preko interneta te da ih mnogo ne zna reći u čemu je problem i kako je sve to počelo.

"Historijski gledano, prije nego su djeca imala telefone zlostavljanje se dešavalo samo na mjestima gdje nije bilo odraslih. Sada se dešava bilo gdje, dijete može sjediti pored mame i dobijati grozne poruke", kaže Zande.

Gdje god da se zlostavljanje dešava, postoji više stvari koje mogu riješiti situaciju. Psiholozi savjetuju da razgovarate s nastavnicima i provodite više vremena s djetetom u toku sedmice. Ukoliko saznate da je vaše dijete zlostavljano, preporučuje se da se smirite i zatim pokušate reagovati na najbolji mogući način. Izbjegavajte impulsivne reakcije.

Ako odlučite pitati vaše dijete da li ima problema sa zlostavljanjem, te vam ono kaže da ima, zahvalite mu što vam se povjerilo.

"Recite djetetu da je odlično objasnilo situaciju i da ste ponosni što zna reći šta ga muči. Na taj način stičete njegovo povjerenje i sigurno će vam opet reći u čemu je problem", kaže Zande.