26. juna na Darivi
149

Klub nordijskog hodanja Novo Nordisk poziva sve generacije na prvi trening

I. P.
Prijave za novi kurs nordijskog hodanja, u organizaciji Kluba nordijskog hodanja Novo Nordisk su otvorene. Prvi trening održat će se u srijedu, 26. juna u 17:45 na Darivi, pod vodstvom INWA certificiranih trenera.

Nakon uspješno ralizirana dva ovogodišnja kursa sa preko 70 polaznika, Klub nordijskog hodanja Novo Nordisk organizuje i treći kurs, namijenjen svim generacijama koji su zainteresirani za ovu jednostavnu i zdravu fizičku aktivnost, koja uz to pruža mnogobrojne prilike za druženja, nova poznanstva i putovanja širom BiH i regije. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na kurs putem oficijelne web stranice kluba www.nordijskohodanje.ba.

Treninzi se održavaju tri puta sedmično, srijedom i petkom u 18 sati na području Darive i nedjeljom u 9 sati na Igmanu. Pored treninga planirana su i dodatna druženja, zajednički izleti i putovanja u BiH i regiji. Treninge vode stručni treneri certificirani od strane Međunarodne asocijacije nordijskog hodanja (INWA).

Nordijsko hodanje je rekreacija prikladna za sve generacije i uzraste. Ovakva vrsta rekreacije posebno je učinkovita u prevenciji i smanjenju posljedica dijabetesa. Nordijsko hodanje, kao aerobna aktivnost, pojačava učinak inzulina, poboljšava regulaciju glikemije, ima povoljan učinak na tjelesnu masu i smanjuje uzročnike rizika za nastanak srčano-žilnih bolesti.

Osim toga, neke od drugih prednosti nordijskog hodanja su pomoć u zdravom skidanju suvišnih kilograma, pomoć pri sprečavanju osteoporoze i artritisa, poboljšanje kardio-vaskularnog zdravlja, aktiviranje i do 90 posto mišića, 30 posto manje opterećenje kralježnice i zglobova u odnosu na druge fizičke aktivnosti, smanjenje boli u leđima i napetosti u području ramena i potiljka, pozitivno djelovanje na pravilno držanje i posturu, poboljšanje raspoloženja i neutraliziranje negativnih učinaka psihičkog stresa te bolja ravnoteža i oslonac pri hodanju.

“Jedno od pogrešnih uvjerenja o nordijskom hodanju je da se ovom aktivnošću bave samo starije osobe ili osobe sa zdravstvenim poteškoćama, ali ovom rekreacijom se bave i oni koji se žele zabaviti i ostati zdravi. Radi se o rekreaciji koja je prikladna za sve osobe, bez obzira na godine ili kondiciju. Nordijskim hodanjem možemo se baviti svugdje i tokom cijele godine, po gradskim parkovima, u planinama, pored mora. Ljeti i zimi. U omiljenom društvu ili sami sa slušalicama uz muziku. Zapravo, nordijsko hodanje je nastalo kao trening za elitne atletičare. Cross-country skijaši i bijatlonci tokom ljeta koriste nordijsko hodanje kao pripremu za takmičarsku sezonu. Jedan od mojih poznanika nedavno mi je rekao: 'išao bih na nordijsko hodanje ali prijatelji će me ismijavati kad me vide da hodam sa štapovima.' Sjećam se prije dvadesetak godina da su se smijali osobama koje nose kacige dok voze bicikl. S obzirom da je nordijsko hodanje, zbog svojih zdravstvenih i sportskih benefita, rekreacija koja se najbrže širi planetom, uskoro će biti sasvim normalno vidjeti ljude da hodaju gradom sa štapovima, kao sto je sasvim normalno vidjeti bicikliste sa kacigom na glavi. Štapovi za nordijsko hodanje su sportska oprema, a ne kako neki misle, ortopdedska pomagala. Budite među prvima, hodajte u korak sa svijetom!“, izjavio je Franjo Šola, osnivač i jedan od trenera Kluba.

“Redovno vježbanje može pomoći kontroli nivoa glukoze (šećera) u krvi, gubitku tjelesne težine i poboljšati psihičko i fizičko zdravlje. Čak i malo povećanje fizičke aktivnosti može učiniti razliku. Ukoliko neko vrijeme niste bili aktivni, počnite sa 5-10 minuta vježbanja dnevno, a zatim postepeno dodajite nekoliko minuta svake sedmice dok ne postignete željeni nivo ili cilj. Jako je važno da pronađete aktivnost koja vam najviše odgovara. To će vas dodatno motivisati i učiniti da se pridržavate plana. Nordijsko hodanje je iznimno prikladno da uz uživanje i druženje, uz stručno vođenje trenera, prisustvujete strukuturiranim i dobro osmišljenim trenizima. Pridružite se klubu Nordijskog hodanja Novo Nordisk i smanjite rizik nastanka šećerne bolesti tipa 2“, izjavili su predstavnici kompanije Novo Nordisk, koja je ujedno i generalni pokrovitelj aktivnosti kluba.