{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klimatske promjene uzrokuju posljedice u svim krajevima svijeta

F
4.6.2007. u 19:56
0
0
Klimatske promjene uzrokuju posljedice u svim krajevima svijeta
0
Klimatske promjene uzrokuju posljedice u svim krajevima svijeta
Oslo
Oslo je grad u kojem će se ove godine održati centralna manifestacija obilježavanja 5. juna - Svjetskog dana životne sredine. Ovogodišnja tema je Led se topi – vruća tema?
Ova tema je nastavak prošlogodišnje teme “Ne pretvarajte suha područja u pustinje”. Obje teme naglašavaju problem klimatskih promjena koje uzrokuju posljedice u svim krajevima svijeta.

Trenutno najveće posljedice trpe poljoprivrednici u sušnim područjima, stanovništvo otočkih zemalja, domorodačko stanovništvo tropskih i polarnih predjela te biljni i životinjski svijet.

Bosna i Hercegovina i njeni entiteti su prihvatili Konvenciju o klimatskim promjenama i Kjoto protokol, te se na taj način obavezali da će aktivno djelovati u pravcu smanjenja emisije gasova uzročnika klimatskih promjena, a u prvom redu
ugljendioksida (CO2).

Međutim, trenutne aktivnosti vlada u BiH pokazuju upravo suprotnu tendenciju, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu iz Banje Luke.

Kako se navodi u saopćenju, emisije CO2 iz industrijskih izvora, prije svih termoelektrana na ugalj, ali i emisije motornih vozila su prepoznate kao najznačajniji uzročnici klimatskih promjena.

Cilj obilježavanja 5. juna je da se podigne svijest građana o životnoj sredini, te da se ujedine građanske inicijative i pojačaju političke mjere na zaštiti i unapređenju životne sredine u svijetu.

Ovaj dan se još od 1974. godine obilježava u velikom broju zemalja, a svake godine je jedan grad domaćin centralne manifestacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: