{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina kolijevka rezanaca

F
12.10.2005. u 22:39
0
0
Kina kolijevka rezanaca
0
Kina kolijevka rezanaca
Postojbina rezanaca je Kina gdje su u jednoj keramičkoj činiji, staroj 4.000 godina, koja je iskopana iz gline na obali rijeke Jangce, pronađeni ostaci tjestenine, zaključak je istraživanja čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu "Nejčer".
U kratkom saopštenju upućenom britanskom listu, kineski istraživač sa Akademije nauka u Pekingu Hujuan Lu navodi da je pronašao ostatke kuhanih rezanaca od prošenog brašna u keramičkoj posudi iskopanoj na arheološkom nalazištu Lažija, na sjeverozapadu zemlje, prenijela je AFP.

Dragocjena posuda, čija je starost utvrđena pomoću metode C-14, pronađena je na dubini od tri metra u oblasti na kojoj je u neolitu postojala ljudska naseobina, kasnije srušena u zemljotresu ili katastrofalnoj poplavi.

Žuti i tanki rezanci, dugački pedesetak centimetara podsećaju na tradiconalne kineske rezance "la-mijan", koji se prave nakog dugog mješanja i istezanja testa.

Za razliku od današnje italijanske i kineske tjestenine, koje se prave od pšeničnog brašna, praistorijski rezanci su izgleda pravljeni uglavnom od prosa, jedne od prvih gajenih kultura na kineskim visoravnima.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: