{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Kina kolijevka rezanaca

F
FENA
12.10.2005. u 22:39
0
0
Kina kolijevka rezanaca
0
Kina kolijevka rezanaca
Postojbina rezanaca je Kina gdje su u jednoj keramičkoj činiji, staroj 4.000 godina, koja je iskopana iz gline na obali rijeke Jangce, pronađeni ostaci tjestenine, zaključak je istraživanja čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu "Nejčer".
U kratkom saopštenju upućenom britanskom listu, kineski istraživač sa Akademije nauka u Pekingu Hujuan Lu navodi da je pronašao ostatke kuhanih rezanaca od prošenog brašna u keramičkoj posudi iskopanoj na arheološkom nalazištu Lažija, na sjeverozapadu zemlje, prenijela je AFP.

Dragocjena posuda, čija je starost utvrđena pomoću metode C-14, pronađena je na dubini od tri metra u oblasti na kojoj je u neolitu postojala ljudska naseobina, kasnije srušena u zemljotresu ili katastrofalnoj poplavi.

Žuti i tanki rezanci, dugački pedesetak centimetara podsećaju na tradiconalne kineske rezance "la-mijan", koji se prave nakog dugog mješanja i istezanja testa.

Za razliku od današnje italijanske i kineske tjestenine, koje se prave od pšeničnog brašna, praistorijski rezanci su izgleda pravljeni uglavnom od prosa, jedne od prvih gajenih kultura na kineskim visoravnima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: