lifestyle
0

Kina će provjeravati moral svojih službenika

FENA
Kina će u nastojanju da suzbije korupciju koja je procvjetala tokom posljednjih 30 godina privrednih reformi ispitati moral svakoga od državnih službenika, kao i njegove radne rezultate, javila je u utorak agencija Xinhua.

Moralnost će postati "ključni kriterij" kada se budu donosile odluke o unapređenju, povećanju plaće i nagradama, pa čak i kaznama, navela je agencija pozivajući se na riječi zamjenika ministra za personalne poslove Yina Weimina.

"Javni službenici, koji su u prvim redovima obavljanja javnih poslova, moraju biti primjerom u procesu unapređenja moralnih standarda, što je u skladu s kineskim socijalističkim konceptom 'časti i srama' koji se temelji na patriotizmu, jednostavnom načinu života i iskrenošću, između ostalog", citirala je agencija.

Korupcija je skoro bila iskorijenjena u godinama nakon dolaska Komunističke partije Kine na vlast 1949. godine, ali se zajedno s drugim zapadnim porocima, prostitucijom i pornografijom, vratila u društvo tokom tri decenije reformi i otvaranja prema svijetu.

Skoro 115.000 članova KP Kine, oko dva procenta ukupnog članstva, kažnjeno je prošle godine zbog korupcije i drugih nepravilnosti, javila je Xinhua.