lifestyle
0

Kazne za "nedolično odijevanje"

FENA
U Iranu će biti usvojen novi propis kojim se uvode visoke novčane ili čak zatvorske kazne za žene koje ne budu poštovale stroga pravila odijevanja na javnom mjestu, na kojima insistira režim predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, piše Guardian.

List se bavi situacijom u Iranu, u kome su, nakon nedavnog povećanja kazne za posjedovanje satelitske antene sa stotinu na čak četiri i po hiljade eura, vlasti odlučile da izađu na kraj i s - modernom ženskom odjećom.

Novim propisom će biti zabranjene uske ženske jakne i "neobavezno" nošenje feredže - ukoliko ona nije čvrsto zategnuta oko lica - kao i otkrivanje kože na bilo kom dijelu tijela osim lica.

Slobodno odijevanje u Iranu vlasti doživljavaju kao jednu od tekovina nekadašnjeg liberalnog režima predsjednika Muhameda Hatamija, piše Guardian.

List piše i da će prema novim propisima iranska policija imati ovlaštenje da zaplijeni vozilo svakom taksisti koji dopusti svojoj putnici da u automobil uđe "neprikladno odjevena", a šef policije u Teheranu opisao je najnoviju inicijativu vlasti kao "pokušaj da se stane na put onima koji destabilizuju iransko društvo".

Guardian na kraju ocjenjuje da su novi, veoma rigorozni propisi do sada najjasniji znak jake političke i društvene represije u Iranu.