{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kasni odlasci u krevet otupljuju dječiji mozak

S
9.7.2013. u 10:48
12
4
Kasni odlasci u krevet otupljuju dječiji mozak
12
Kasni odlasci u krevet otupljuju dječiji mozak
Kasni odlasci u krevet i labava rutina tokom pripreme za spavanje otupljuju dječiji um, saopštili su istraživači.
Stručnjaci su analizirali navike 11.000 britanskih sedmogodišnjaka neposredno pred odlazak u krevet. Djeca koja nisu išla u krevet u isto vrijeme svakog dana ili su to činila poslije 21.00 sat imala su slabije rezultate iz matematike, čitanja i u prostornoj orijentaciji.

Nedostatak sna može da poremeti prirodni tjelesni ritam i utiče na sposobnost mozga da uči nove stvari, navode istraživači, prenio je BBC.

Stručnjaci su analizirali podatke o djeci kada su imala tri, pet i sedam godina, da bi utvrdili kako napreduju u učenju i da li je to povezano sa njihovim navikama u večernjim satima, prije spavanja.

"Uspostavljanje dobre rutine za odlazak u krevet u ranom djetinjstvu je vjerovatno najbolja stvar, ali nikada nije kasno", izjavila je autor studije, profesor Amanda Sacker.

Najproblematičniji period je djetetova treća godina, kada svako peto dijete nema rutinu i ide u krevet u različitim periodima. Do sedme godine, više od polovine djece ima redovne odlaske u krevet u vremenu od 19.30 do 20.30 sati.

Efekat je očigledniji u ranom djetinjstvu kod djevojčica, nego kod dječaka i čini se da je kumulativan.

Sakerova kaže da je moguće da su odlasci u krevet u neustaljeno vrijeme odraz haotičnog stanja u porodici i da možda to, a ne poremećaj sna, vrši uticaj na kognitivne sposobnosti djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: