Okupili se u Mostaru
41

Kanadski vojni veterani prenose poruke mira: Biciklijadom povezuju BiH i Hrvatsku

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Stotinjak kanadskih vojnih veterana okupljenih u Wounded Warriors of Canada svake godine na biciklima pronose poruke mira u nekom dijelu svijeta. Ove godine biciklijadom povezuju Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, države u kojima je u mirovnim misijama devedesetih služilo blizu četrdeset hiljada vojnika iz ove daleke zemlje.

Upravo Stari most u Mostaru i njegova historija simboliziraju njihovu ovogodišnju akciju.

Todd McGowan, voditelj akcije iz Wounded Warriors of Canada, kaže nam da je primarna funkcija njegove organizacije prikupljanje novca za vojnike oboljele od PTSP-a.

"Ovom biciklijadom mi Kanađani želimo pomoći u izgradnji mostova između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Blizu četrdeset hiljada kanadskih vojnika je služilo u ove dvije države i osjećamo jaku vezu s ovim područjem", kazao je McGowan.

Biciklijada je krenula prekjučer iz Sarajeva, a jučer je vesela grupa provela dan u Mostaru. Nakon fotografisanja na Starom mostu krenuli su preme Makarskoj i konačnoj destinaciji Plitvičkim jezerima, gdje ih očekuju 15. juna.

"Svake godine smo u drugoj zemlji, bili smo u Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj, prvi put smo u ovoj regiji. Naredne godine obilježavamo 75 godina iskrcavanja u Normandiju te se biciklijada vraća u Francusku", kazao je.

S biciklistima je u Mostar došao i kanadski ambasador za Hrvatsku i Kosovo Daniel Maksymiuk (Danijel Maksumić) koji je bio pun hvale za podršku nadležnih ministarstava u Republici Hrvatskoj te njihovih vojnih veterana koji će se biciklistima pridružiti na državnoj granici.

"Priroda je zaista prekrasna i imali smo ugodnu vožnju iz Sarajeva. Za kanadske veterane je ovo odlična prilika za rehabilitaciju i suočavanje sa strahovima koje nose iz devedesetih s ovih prostora", kazao je amabasador.

Osim Kanađana na biciklijadi je učestvovalo i desetak pripadnika boračke populacije iz naše zemlje.