Noćna utrka
104

Kampanja “Trčimo za poduzetne samohrane mame” traži svoje ambasadore i ambasadorice

Klix.ba
Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787 u saradnji sa Udruženjem Marathon Sarajevo, organizira društveno odgovornu kampanju "Trčimo za poduzetne samohrane mame" prilikom koje će učesnici Merkur Run4Lifestyle noćne utrke moći donirati novac za realizaciju programa ekonomskog osnaživanja samohranih majki.

U okviru kampanje "Trčimo za poduzetne samohrane mame“ od 6. juna do 5. jula učesnici Merkur Run4Lifestyle noćne utrke od 10 km će moći prodavati svoje istrčane kilometre kako bi pomogli program ekonomskog osnaživanja samohranih majki u BiH.

Trkačima i trkačicama koji se priključe kampanji i prikupe minimalnih 30 KM prodajom svojih kilometara bit će dodijeljeni specijalni certifikati Ambasadora/ambasadorica poduzetne BiH, dok za prvih 10 trkača koji uzmu učešće u kampanji Udruženje Marathon Sarajevo poklanja gratis startninu za trku.

Program na koji se kampanja odnosi obuhvata edukaciju i savjetovanje samohranih majki koje žele pokrenuti svoj biznis i time kreirati održivi izvor prihoda za sebe i porodicu. Program je fokusiran na sticanje znanja iz oblasti razvoja poslovnog modela, finansijskog menadžmenta, marketinga kao i vještina potrebnih za upravljanje biznisom. U program je uključen i daycare dječiji servis kako bi se poduzetne mame mogle bez opterećenja prilagoditi vremenu održavanja edukacije i drugih planiranih aktivnosti.

“Razvijanje poduzetništva u BiH je realna društvena potreba. Ono daje priliku da ranjivije skupine poput žena i mladih ostvare prihode i ekonomsku neovisnost koja za mnoge trenutno nije ostvariva na druge načine. Na to najbolje ukazuje postotak nezaposlenosti i ekonomske neaktivnosti upravo ovih skupina, koji je najviši u Evropi. No, u tim grupama su i oni koji nose i dodatni teret, poput samohranih majki koje uglavnom nemaju dovoljno prilika i podrške da svojim aktivnostima izdržavaju porodice. Upravo program Fondacije na koji se odnosi kampanja Trčimo za poduzetne samohrane mame, može biti presudan da samohrane majke koje su uglavnom nezaposlene, svoje hobije i ideje pretvore u održivi biznis. Svi koji se priključe kampanji izravno će doprinijeti da se tako nešto ostvari i da se umnoži neophodni dijalog o poduzetničkoj kulturi. Treba iskoristiti potencijal koji žene predstavljaju odnosno otkloniti sputavajuće, nametnute društvene uloge. Jesmo li ikada čuli da muškarce pitaju kako balansiraju roditeljstvo i karijere?", kazala je Dijana Duvnjak, predsjednica UO Fondacije 787.

"Udruženje Marathon Sarajevo je i samo društveno odgovorno preduzeće. Do sada smo realizirali veliki broj sličnih inicijativa, a posebno smo ponosni na saradnju sa Fondacijom 787 zahvaljujući kojoj ćemo na direktan i inovativan način imati priliku podržati poduzetnice. Nadamo se da će i ovaj put veliki broj trkačica i trkača prepoznati važnost svoje uloge u građenju bolje sredine u kojoj živimo te prodati svoje kilometre u što većem broju za dobrobit i budućnost poduzetne BiH“, rekao je Erol Mujanović, direktor Udruženja Marathon Sarajevo.

Trka Merkur Run4Lifestyle održat će se 22. juna sa startom u 20 sati ispred BBI centra. Rok za prijavu i uplatu kotizacije za trku je 17. juni., dok je rok za uplatu donacija za kampanju 5. juli. Prijave za kampanju dostupne su ovdje, a više informacija ovdje.