Olakšajte život
7

Kako tampone, kondome ili najlonke iskoristiti na potpuno drugačiji način

B. K.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Čovjek često nije ni svjestan rješenja koja su mu nadohvat ruke, a koja mu u nekim situacijama mogu pomoći preživjeti.

Mnogo puta u životu nam zatreba brzo rješenje za nešto, a mi ga nemamo, piše awarenessact. Ipak, nekada su stvari mnogo jednostavnije nego što se čine i od pomoći nam mogu biti predmeti kojih se, sigurno, nikada ne bismo sjetili.

Predstavljamo 14 savjeta za preživljavanje koji vam mogu biti od koristi.

1. Pastele će izgorjeti za 30 minuta

Ako vam je potrebna improvizirana svijeća ili bilo kakvo sredstvo kojim biste mogli zapaliti vatru, pastele su dobra ideja. Naime, one će gorjeti 30 minuta i veoma su lake za održavanje. Naravno, trebali biste znati da su pastele napravljene na bazi voska, inače neće biti toliko korisne koliko bi trebale.

2. Limene kante možete iskoristiti kao male peći

Rezanje rupa na limenim kantama može vam poslužiti kao improvizirani štednjak. Stavite ovu kantu iznad vatre i kuhajte ne razmišljajući o tome puše li vjetar ili ne. Iako ne mogu služiti vječno, odlična su opcija u hitnim situacijama.

3. Trava, zapravo, može biti dobra izolacija kada vam je hladno

Kada ste zaglavili vani i hladno vam je, ne bi bilo loše staviti travu ispod svoje jakne. To će poslužiti kao izolacija i ugrijati vas. Ovo može biti neudobno, ali provođenje vremena vani, na nepoznatom mjestu, već samo po sebi nije zabavno.

4. Od kondoma možete napraviti praćku ili ih zapaliti, jer su veoma zapaljivi

Od kondoma možete napraviti praćku koja funkcionira relativno dobro. Nije idealna, ali može vam poslužiti uloviti male životinje kada vam je potrebna hrana. Također predstavljaju dobar materijal za paljenje vatre.

5. Tampone možete iskoristiti da zaustavite krvarenje

Iako tamponi neće zaustaviti krvarenje opasno po život, mogu pomoći. Možete ih koristiti za manje ozljede, kao i za mnoge druge stvari (može poslužiti kao plovak u ribolovu), ali imajte granicu. Budući da su tamponi sterilni, svakako je dobra ideja koristiti ih kako biste zaustavili krv kada se porežete.

6. Najlonke možete koristiti za tjeranje insekata

Zbog materijala od kojeg su napravljene, najlonke čine prava čuda kada je u pitanju držanje insekata podalje od vas. Možete ih koristiti čak i kada ste u vodi, kako biste odbili pijavice od sebe. Iako možda nije udobno koliko biste htjeli, sasvim sigurno pomaže.

7. Stavljanje balzama za usne na ogrebotine pomaže protiv bakterija

Ako ne možete naći neko drugo sredstvo za dezinfekciju u blizini, možete staviti malo balzama za usne na svoje ogrebotine. Ovo će otežati bakterijama prodrijeti kroz ogrebotinu i spriječit će infekciju. Obavezno koristite balzam kojim niste mazali usne i sve će biti u redu.

8. Možete staviti pastu za zube na mjesto ujeda komarca kako vas ne bi svrbjelo

Kako je pasta za zube napravljena sa svrhom da smanji crvenilo i upalu naših desni, ona taj efekt postiže na bilo kojem drugom mjestu na koje je nanesemo. Možete je staviti na mjesto ujeda komaraca i menta u njoj će, ako ništa, barem umiriti svrab.

9. Kada se osjećate loše, čokoladom možete podići raspoloženje

Kada vam je svega preko glave i počinjete gubiti nadu, uzimanje malog komada čokolade može vam popraviti raspoloženje i natjerati vas nastaviti naprijed. Iako se možda ne čini tako, u najgorim situacijama čokolada postaje zlato.

10. Možete filtrirati vodu uz pomoć majice i dvije čaše

Da, stavljanje prljave vode u jednu čašu, s komadom majice koji upija tu vodu i postavi se tako da se cijedi u drugu (praznu) čašu, može učiniti posao filtriranja vode prilično dugim. Bez obzira na to što ovo može trajati nekoliko sati i nikada nećete dobiti onoliko filtriranu vodu koliko želite, ipak vam može pomoći u određenim situacijama dobiti pitku vodu.

11. Mačji pijesak može poslužiti kada morate obaviti nuždu

Iako ovo zvuči odvratno, ako se nalazite u nezahvalnoj situaciji, a imate mačji pijesak u blizini, dobro je sjetiti ga se. Biste li ikada učinili ovo ili biste radije otišli i čučnuli negdje?

12. Možete koristiti kokosovo ulje za liječenje opekline, male rane, pa čak i za pranje zubi

Znamo koliko je dobro kokosovo ulje za zdravlje, ali moramo naglasiti i onima koji ga ne koriste koliko dobro ono može biti. Kokosovo ulje odlično je za čišćenje rana, a možete njime i prati zube u slučaju da ste zaboravili pastu. Bolje i ono nego ništa, zar ne?

13. Kartone za jaja možete iskoristiti da brzo zapalite vatru kada je vani vjetrovito 

Kada pokušavate zapaliti vatru vani, a vrijeme je prilično vjetrovito, možete staviti grančice u karton za jaja i zapaliti ih. Vatra će se brzo rasplamsati sama i zgrijati vas i moći ćete ugodnije nastaviti sa svojim obavezama.

14. Ljepljivu traku  možete iskoristiti u mnogo situacija

Nju možete koristiti za popravak odjeće, grijanje stopala, držanje stvari na mjestu, zatvaranje posuda i još mnogo toga. Nikada ne biste trebali kretati na put bez jedne role ljepljive trake. Iako ona možda nije nešto što svakodnevno koristite, svakako možete biti u situaciji kada ćete poželjeti da vam je pri ruci.