Bolest za koju nema lijeka
0

Kako 'preživjeti' mamurluk?

Sarajevo-x.com
Dvije od tri osobe koju konzumiraju alkoholna pića imaju tegobe koje donosi jutro poslije opijanja. U vrijeme praznika i zabava, mamurluk je uobičajena stvar. Kako se boriti protiv groznog osjećaja, za kojeg dokazano nema lijeka, otkrivaju vam stručnjaci iz magazina L.A. Times:
  • Pojedite obilan obrok prije nego krenete s pićem jer hrana će usporiti apsorpciju alkohola.Također, ujutro uvijek pojedite nešto za doručak jer će to vratiti nivo šećera u organizmu na normalu i učiniti da se koliko toliko bolje osjećate.

  • Ublažite djelovanje alkohola. U toku noći popijte nekoliko čaša vode posebno ako pijete žestoka alkoholna pića, a ujutro izbjegavajte kafu i čaj u velikim količinama jer kofein potiče dehidraciju.

  • Izbjegavajte obojena pića. Pića kao što su rum, viski i crveno vino sadrže posebne supstance, kongenere, koji nastaju fermentacijom i daju tamnu boju piću, a izazivaju glavobolju i teški mamurluk.

  • Prespavajte mamurluk. Studija koja je prošle sedmice obišla svijet dokazala je da lijeka za mamurluk nema, te da je najbolji način jednostavno prespavati dan.