lifestyle
15

Kako preživjeti avionsku nesreću?

Klix.ba
Avionska nesreća je noćna mora svakog putnika. Ukoliko ste mislili da ne možete ništa uraditi kako biste je preživjeli, varate se. Mnoge avionske nesreće je moguće preživjeti ukoliko se prate određene smjernice.

Ne skidajte obuću

Mnogi putnici skinu obuću dok lete avionom, posebno ako je riječ o dužim putovanjima. Najbolje je to ne činiti, jer u slučaju evakuacije mnogo je lakše u obući gaziti po oštrim ostacima i vatri.

Vježbajte otkopčavanje sigurnosnog pojasa

Ovo možda zvuči jednostavno, no u hitnim situacijama nastupi panika, pa je moguće zaboraviti kako otkopčati sigurnosni pojas. Prema podacima British Airwaysa, radi se o "mišićnom pamćenju". U slučaju opasnosti nastaje panika, a putnici pokušavaju otkopčati pojas kao u automobilu, pritiskom na dugme, dok je u stvari potrebno podići dio koji pričvršćuje pojas.

Istragom nakon nesreće aviona US Airwaysa je ustanoveljno da su mnogi putnici pokušali napustiti svoja mjesta dok su još uvijek bili vezani pojasom, dok su drugi imali poteškoća u pronalaženju dijela za otkopčavanje pojasa. Uzrok toga je dezorjentacija.

Imajte plan B

Nakon što sjednete u avion izbrojte redove sjedišta izmežu vas i najbližeg izlaza. Ako je vidljivost slaba takom hitne situacija, moći ćete pronaći izlaz ako znate koliko redova sjedišta ste udaljeni od izlaza. Pogledajte letak s instrukcijama u slučaju hitnosti, jer se izlazi u slučaju opasnosti dugačije otvaraju u različitim tipovima aviona. Ustanovite gdje se nalaze i ostali izlazi ukoliko se dogodi da je najbliži blokiran.

Ne čekajte dugo instrukcije u slučaju katastrofe

Ako su članovi posade u stanju da daju instrukcije, treba ih slušati, ali u slučajevima većih nesreća to uglavnom nije slučaj. Podaci pokazuju da 80 posto ljudi ne poduzima akciju u slučajevima nesreća zbog šoka. Nemojte čekati pomoć, napustite avion što prije, a pokušajte pomoći i ostalim putnicima.

Zauzmite pravilan položaj i pripremite se za udar

Eksperimenti i studije su pokazali da ispravan položaj spašava živote. Sjedište je potrebno vratiti u ispravan položaj, a potom glavu i prsa spustiti prema nogama te se držati rukama za skočne zglobove. Ako su sjedišta preblizu jedno drugom da bi glavu spustili na krilo, onda je postavite uz sjedište ispred vas, snažnijom rukom držite glavu uz sjedište, a slabiju stavite preko.

Noge i koljena trebaju biti jedno uz drugo, a stopala spuštena na pod. Izuzetno je važno da stopala budu postavljena iza koljena, jer prilikom udara može doći do lomova, što vas može spriječiti da napustite avion. Ako je moguće, prtljag stavite ispod sjedišta ispred vas.

Odbacite prtljag

Oko 60 posto putnika koji poginu u avionskim nesrećama nastradaju od požara, a ne od povreda zadobijenih nakon udara. Nemojte trošiti vrijeme na prtljag, jer nije vrijedan života. Prtljag će vas samo usporiti ili zakrčiti izlaz.

Nosite ispravnu odjeću

Avioni nose mnogo goriva, što je veliki problem u slučaju nsreće. Izbjegavajte lako zapaljivu odjeću napravljenu od poliestera ili najlona. Radije odaberite pamuk. Obuću s visokim potpeticama i japanke također treba izbjegavati, jer lako spadnu s noge i ostave vas bose.

Budite oprezni nakon polijetanja i prije slijetanja

Statistika pokazuje da se 80 posto svih avionskih nesreća dogodi u prvih 11 minuta leta ili osam minuta prije slijetanja. Tada budite posebno fokusirani.

Sjedite u krugu od pet redova od izlaza

Putnici koji sjede u krugu od pet redova sjedišta od izlaza imaju znatno veće šanse da prežive avionsku nesreću od onih koji se nalaze dalje.

Udaljite se od olupine

Kada napustite avion, nemojte se zadržavati u neposrednoj blizini, jer postoji opasnost od eksplozije ili otrovnih gasova. No, nemojte otići predaleko, jer će spasilačke službe stići po preživjele.