Starenje ljubimaca
0

Kako poboljšati zdravlje jetre mačaka i pasa

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jetra iz organizma uklanja štetne stvari, tako da je njega uloga u zdravlju mačaka i pasa izuzetno važna, naročito kada ljubimci stare.

Postoji nekoliko prirodnih sastojaka koji mogu pomoći u uspostavljanju normalnog funkcionisanja jetre:

Mliječni čičak, a naročito njegov sastojak silimarin, izuzetno je dobar za zdravlje jetre. Može zaštiti od raznih vrsta otrova, ali i oporaviti jetru koja je oštećena.

Kurkumin je antioksidans koji ima protuupalno djelovanje na mnoge dijelove tijela i može pomoći u zaštiti jetre. Druge biljke koje imaju slična svojstva su korijen maslačka i list artičoke.

N-acetil cistein je također antioksidans koji pomaže nadokanditi nivo glutationa u tijelu mačke ili psa. Glutation je zadužen za jačanje imunološkog sistema, održavanje hormonske ravnoteže te smanjuje rizik od pojave raznih tumora i bolesti jetre.

Drugi antioksidansi koji su korisni za zdravlje jetre su alfa-lipoinska kiselina, vitamin C i vitamin E.

Trebali biste kupiti vitamine B kompleksa koji su bazirani na prirodnim sastojcima. Tijelo ljubimca neće morati ulagati dodatno vrijeme i energiju pretvarajući umjetnik oblik vitamina u prirodni.

Najvažniji B vitamni su: B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 B9 (metiltetrafolat), B12 (metilkobalamin), holin i inositol.

Ako vaš pas ili mačka imaju jetru na koju je utjecalo previše toksina, kao što je slučaj kod većine starijih životinja, tada bi svaki postupak detoksikacije trebao biti postepen.

Ovo se naročito odnosi na mačke s prekomjernom težinom jer bi post mogao izazvati upalu jetre koja bi mogla oštetiti organ u roku od samo 24 sata.

Stručnjaci savjetuju dodavanja brokula, kupusa i zelja u prehranu jer sadrže sulforafan koji smanjuje mogućnosti nastanka oksidativnog stresa.

Dajte životinji upola manju količinu hrane nego inače, a tu drugu polovinu zamijenite lako probavljivim ugljikohidratima, kao što je bijeli krompir. Ukoliko možete, dodajte malo pileće supe bez masnoće kako bi povećali unos tekućine.