lifestyle
0

Kako pitati prijatelja za uslugu

Sarajevo-x.com
U svakodnevnom životu osobe često ni same ne znaju kako da od prijatelja traže određenu uslugu. Obeshrabri ih priroda molbe, vlastiti osjećaj stida ili moguća prijateljeva reakcija. Stoga smo na internet za vas pronašli listu savjeta o tome kako izbjeći neugodnosti i najlakše nekoga pitati za uslugu.

Pitati za uslugu jedino kad je to nužno

Važno je pitati nekoga za uslugu kad vam nešto zaista treba. Bez obzira na to koga pitate i šta pitate, ubjeđivanje nekoga da vam izađe u susret nije nimalo lako. Dobro je tek ponekad tražiti od prijatelja uslugu, ali od toga ne treba stvarati naviku i ne treba se u potpunosti oslanjati ni na koga. Biti samostalan je znak moći, stoga treba težiti tome da ste samostalni.

Izabrati pravu osobu

Izuzetno je bitno znati odabrati osobu od koje tražite uslugu. Ako želite pozajmite novac, tražite ga od nekoga ko ga ima, a ne od nekoga ko je švor kao i vi. Ukoliko nema pozitivnog odgovora na vašu molbu, a pouzdano znate da postavljate razumna pitanja, onda možda osoba koju pitate za uslugu nije najbolja osoba za to. Stoga odaberite drugog prijatelja.

Objasniti razloge

Važno je objasniti zašto je neophodno da vam prijatelj učini uslugu. Objasnite osobi, od koje tražite da vam pomogne, zašto smatrate da je to nužno i, za vas, logično rješenje. Pri tome izbjegavajte suvišne izljeve emocionalnosti.

Uzvratiti uslugom

Ne zaboravite uzvratiti uslugom prijatelju koji vam je pomogao. Izvedite prijatelja na kafu ili ga nagradite ulaznicom za koncert ili mu poklonite muzički CD sa autogramima članova benda. Zapamtite da koliko date toliko će vam se i vratiti.