Radite na odvikavanju
13

Kako naučiti dijete da ne plače bez razloga?

DP
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Djeca koja se prenemažu svakog roditelja mogu izbaciti iz takta. Međutim, možda vaše dijete ne zna dovoljno riječi da bi opisalo kako se osjeća ili šta želi, te ne plače samo da bi vas namjerno živciralo.

Ovo je sigurna metoda koja će privući vašu pažnju i djeca to znaju. To je naučena navika i treba raditi na odvikavanju.

Bright Side je u želji da poštedi živce roditeljima naveo načine na koje se mogu boriti s ovim problemom.

Ne dopustite da budete isfrustrirani

Kada vaše dijete počne plakati ne pokazujte da vam to smeta. U suprotnom, djeca će vidjeti da vas je njihovo ponašanje natjeralo da obratite pažnju na njih i to će napraviti svaki put. Umjesto toga, objasnite im da ih ne možete razumjeti i da se moraju smiriti i da pokušaju koristiti riječi - neka znaju da ćete ih ignorirati ako to ne naprave.

Također, možete smisliti i neki znak upozorenja za njih kako bi zapamtili da postoji novo pravilo. Ako vaše dijete počne plakati, možete se povući za uho i ne reagirati. Možete čak i izići iz sobe kako bi djeca shvatila da takvo ponašanje nećete tolerirati.

Pobrinite se da vaše dijete nauči lijepo pitati

Neka djeca ne razumiju da plakanje nije pravi način da pokažu svoje emocije i potrebe. Djeca se žele požaliti ili izraziti svoje mišljenje, a plač izgleda kao dobar način da to naprave i ne shvaćaju da je to neprimjereno i iritantno. Zato je važno objasniti razliku između načina na koji vaše dijete to obično radi i načina na koji to treba raditi.

Mogli biste ih snimati dok se pristojno ponašaju, ali i kada plaču. Možete i opisati što čujete i kako se osjećate kada plaču. Ovo će im pomoći da shvate kako zvuče i kakvo je ponašanje bolje.

Pohvalite dijete kada se obraća normalnim glasom

Djeca su navikla na grdnju. Veći učinak na njih moglo bi imati zahvaljivanje. Kada su dobri, zahvaljivanje bi moglo pomoći razvijanju lijepog ponašanja. Vidjet će da vas način na koji su nešto tražili ne čini bijesnim i možda će odlučiti da i dalje budu dobri i uljudni. Možete čak smisliti i sistem nagrađivanja koji će im pomoći da izgrade ovu naviku.

Neka vaše dijete shvati da će doći do posljedica

Vaše dijete treba razumjeti da njegovi postupci nose određene posljedice. Zato nemojte pokušavati biti fini kada plače ili hiljadu puta tražite da prestane. Umjesto toga, objasnite mu što će se dogoditi ako se ponovno počne tako ponašati. Možete ga kazniti, na primjer, slanjem "u ćošak".

Ako djeca zaborave na ovo pravilo ili odluče ga sljedeći put ignorirati, zamolite ih da prestanu plakati - samo jednom. Ako ne poslušaju, odmah bi trebali biti kažnjeni.

Naučite dijete kako koristiti riječi

Djeca se katkad odluče za plakanje jer je lakše biti emotivan nego koristiti riječi. Ili, možda nemaju dovoljno riječi da opišu šta žele. Možete shvatiti zbog čega vaše dijete obično plače - djeca to najčešće rade zato što su gladna, umorna ili zato što su uznemirena zbog nečega. Razgovarajte s njima o tim temama. Naučite ih kako izražavati ono što osjećaju - riječima.