lifestyle
67

Kako izgledaju suze pod mikroskopom?

Klix.ba
Maurice Mikkers, fotograf iz Haga, želio je saznati kako pod mikroskopom izgledaju suze. Njegova serija mikro fotografija nosi naziv "Imaginarium Of Tears".

"Suze se često interpretiraju kao znak slabosti i kao takve nisu baš prihvatiljive u društvu i u svakodnevnom životu. Ipak, one mogu biti i predivna stvar, a ovim fotografijama zapravo želim pokazati da one mogu biti i jako lijepe", kaže ovaj fotograf.

Mikkers je fotografirao suze 19 osoba, a nastale su nakon rezanja luka.

Nauka je dokazala kako postoje tri vrste suza - bazalne, refleksne i emocionalne suze.

Bazalne suze stalno podmazuju naše oči i na taj način štite sluznicu, dok se refleksne suze pojavljuju prilikom iritacije očiju prašinom, vjetrom, u slučaju rezanja luka i slično. Emocionalne suze su pak odgovor na određenu emociju, bilo da su u pitanju sretni ili tužni trenuci, a mnogi su stručnjaci složni u tome kako je plakanje korisno budući da predstavlja prirodnu reakciju i obranu tijela protiv hormona stresa.

Ipak, nauka navodi kako nijedna suza nije ista i da se one po mnogočemu razlikuju, u zavisnosti od hemijskih sastojaka, hormona, ulja, antitijela i enzima koji se nalaze u njima.