Blagodat prirode
408

Kad priroda daruje kisela voda teče stoljećima: Izletištu Voznica kod Prače vrijedne žene vraćaju stari sjaj

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U donjem dijelu općine Pale u FBiH, na lijevoj obali rijeke Prače u naselju Voznica, je izvorište mineralne vode. Ovaj kraj je oduvijek poznat po prirodnim izvorima mineralne vode, no mnogi od njih su nepristupačni i neuređeni.

Vrijedne žene iz Prače, članice Udruženja za ruralni razvoj, odlučile su iskoristiti blagodati prirode te privući turiste. Potpuno su uredile lokalitet Voznice pa je Kiseljak postao omiljeno izletište i mjesto za odmor.

Izletište je bliže Sarajevu, na svega 36 kilometara dok je od Goražda udaljeno 42 kilometra. Od centra općine Pale do Voznice je 30-tak minuta hoda, a to znači i uživanja u prirodnim ljepotama, čistom zraku i odličnoj mineralnoj vodi. Kiseljak ima svoju historiju, priča za Klix.ba Aida Crnčalo, jedna od inicijatorki obnove izletišta i izvorišta.

"Izletište je na površini od nekih 200 metara kvadratnih, a prirodno izvorište mineralne vode ovdje je od vajkada. Ima prelijep šadrvan i roštilj. Putni prilaz je uredan i okolo je šuma", kaže Aida Crnčalo, predsjednica Udruženja za ruralni razvoj općine Prača.

Izvori vode i čista priroda

Nije ovo jedino izvorište mineralne vode u ovom dijelu BIH. Priroda je ovaj kraj obdarila najvećim blagodatima, brojnim izvorima vode, šumom, plodnom zemljom i čistim zrakom, a većina ljudi koji žive ovdje pohvalit će se da je lokalitet Prače jedna od najzdravijih životnih sredina. Posebno su bogati izvorima vode, a upravo se na ovoj teritoriji nalazi i jedina fabrika vode na području Istočne Bosne.

"U početku smo željele urediti sve javne česme u našoj općini, ima ih oko četri. Taj posao je bio zahtjevan i iziskivao je puno veće troškove. Tako smo odlučili da počnemo od Kiseljaka na Voznici kao izvorišta koje lokalni stanovnici zaista mnogo koriste. Žene iz naše lokalne zajednice uvijek su spremne za druženje i aktivizam, pa smo od ovog malog prirodnog kutka napravile ugodno izletište koje će moći koristiti i žene i mladi, a i gosti koji se odluče posjetiti Praču", priča Aida.

Žene su "zasukale rukave", uredile i proširile prilazni put do izletišta a potom i samu lokaciju izvorišta Kiseljaka.

"Pri tome nismo apsolutno doticale prirodni tok kiseljaka iz razloga što postoje kazivanja da ako se krene u njegovo ukoričavanje i slično on se gubi, bježi iz svog prirodnog toka", kaže Aida.

U Prači pričaju da je Kiseljak otkriven još u vrijeme turske vladavine. Nalazio se na dubini od tri metra u zemlji pa se do njega silazilo drvenim stepenicama, a kiseljak se slijevao u drvene stubline. Kada su vlasti u vrijeme bivše Jugoslavije, 1957. godine pokušale da ga modernizuju i usmjere u betonska korita, izgubljeno je pola izvora.

"Bilo kakvi radovi u tom smislu mogu prouzrokovati da se on gubi iz svog prirodnog toka. Prije rata poslani su uzorci u Beograd na ispitivanje i analiza je utvrdila da je bio jedan od najkvalitetnijih kiseljaka na ovim prostorima. Pomaže kod bolesti mokraćnih kanala i poboljšava krvnu sliku, to svi znaju u Prači ali i mnogo šire. U ratu je devastiran, a poslije rata obnovljen, i evo sada je sama lokacija Kiseljaka pretvorena u jednu ugodnu destinaciju za odmor i rekreaciju", kaže Jasmin Ferhatović iz Prače.

Visit Prača

Jasmin, Aida, i Mumaer Drugovac čine tim koji područje Prače nastoji promovisati turistima. Ističu ljepote i znamenosti koje vrijedi obići, a izletište Voznica je mjesto za odmor na toj ruti. Skoro godinu dana rade na turističkom projektu "Visit Prača", koji je sastavni dio krovnog projekta "Turistički klaster istočne Bosne".

"Sigurno da turizam na ovim prostorima dolazi do izražaja, a samim tim i turistička destinacija "Visit Prača". Pod tim brendom nastupamo i spoj je svih turističkih i drugih atrakcija naše općine. Ovdje je seoski turizam potencijal, porodični odmor koji daje odličnu mogućnost bijega iz stresom opterećene svakodnevnice, budimo i onu nostalgiju za vremenima naših nana i deda. Cjelokupan koncept projekta se bazira na unapređenje lokalne zajednice kroz obilježavanje historijskih i kulturoloških znamenitosti poput nekropola stećaka, starog grada Pavlovac, tu su ratni bunkeri iz II Svjetskog rata, prirodni izvori pitke slatke i kisele vode, Semiz Ali - pašino turbe i džamija, staze za pješačenje", kaže Muamer Drugovac iz Udruženja "Avantur".

Prednosti ovog područja su upravo zdrava klima, nezagađen vazduh i voda, pejzaž kao iz bajke, bez buke i dobra cestovnu povezanost sela.

"Proteklu godinu naš tim je marljivo radio na samom projektu, a ove godine počinjemo sa manjom marketinškom kampanjom za jednodnevne posjete stranih i domaćih turista, da približimo naše prirodne ljepote što većem broju turista. Imamo odlično prirodno okruženje i druge turističke atrakcije. Ove godine u ponudi je i brdski biciklizam, planinarenje, alpinizam, arheološke i speleološke radionice, otvorenje staza ka atraktivnim pećinama koje su pogodne za avanturistički turizam. Već su pripremljene neke od staza, a sa ljepšim vremenom slijedi i markiranje novih staza koje će se bazirati na rekreativne šetnje do onih edukativnih i malo dužih staza", poručuje Drugovac.