lifestyle
2

Jedrenjak koji je koristio Thomas Edison za istraživanja napušten na vodenom groblju

Klix.ba
Grupa avanturista istražila je napušteni brod u rijeci Ohio star 112 godina kojeg je koristio naučnim Thomas Edison za svoja istraživanja.

"Brod duhova" dug je 56 metara bio je u vlasništvu Roberta Millera iz Kentuckyja koji ga je kupio 1980-ih godina. No, prošlost borda ide do 1902. godine kada je nazvan "The Celt" i bio u vlasništvu bogatog direktora željeznica.

Brod je poput borca učestvovao u Drugom svjetskom ratu, služio za prevoz naučnika Thomasa Edisona i pojavio se u Madonninom muzičkom spotu prije nego su ga smjestili u Kentucky gdje je usidren posljednjih 30 godina.

Prvi put je otišao od svog vlasnika 1917. godine kada je američka vojska iznajmljivala male, brze brodove da nadmudri Nijemce i pošalje zalihe Velikoj Britaniji tokom Prvog svjetskog rata. Tada je preimenovan u Sachema i na sebi je imao oružje.

Tada ga je koristio i Thomas Edison, izumitelj sijalice. Koristio ga je za svoje eksperimente u luci New York prije nego je otplovio u Key West na Floridi. Nakon rata, 1918. godine, brod je vraćen originalnom vlasniku ali ubrzo je prodan. Njim je upravljao kapetan Jacob Jake Martin iz Brooklyna. Koristio ga je za lovljenje ribe i prevoz putnika.

U Drugom svjetskom ratu brod se ponovo vratio u armiju pod imenom USS Phenakite. Prevozio je vojnike i bio dio patrole Long Island Sound. Nakon rata koristio je kao turistički brod u Manhattanu poznat kao "Circle V".

U penziju je otišao 1980-ih godina i bio je parkiran u luci New York. Robert Miller iz Kentuckyja kupio ga je za minimalnu cijenu - 7.500 američkih dolara i restaurirao 10 dana kako bi jedrio s njim. Tada je naišla Madonna koja ga je željela u svom spotu. Svoje prvo muzičko iskustvo brod je doživio u spotu "Papa don't Preach".

Brod je proputovao od Hudsona, preko Great Lakesa, Mississippi rijeke do Ohio rijeke gdje se usidrio.

Muškarac koji tvrdi da je Miller komentirao je na Queen City Discovery blogu kako brod planira restaurirati u muzej.