lifestyle
0

Jedite kao Francuzi i smršajte

Sarajevo-x.com
Francuzi su poznati po tome što uživaju u dugim obrocima sa po nekoliko jela, koja sadrže puter, kremasti sos, vino i desert, a nikada se ne debljaju. Mislite da je to nemoguće? Varate se. I vi možete to možete, samo njihove navike uklopite u svoj haotični stil života, a lifestyle portal About.com vam savjetuje kako.

1. Redovno doručkujte

Jurite prema vratima sa mobitelom u jednoj ruci i ključevima u drugoj? Dvadeset minuta kašnjenja na obavezan jutarnji sastanak sa radnim kolegama nije nikakav izgovor za preskakanje doručka. Bezbroj studija je pokazalo da ljudi uspješnije održavaju odgovarajuću tjelesnu težinu, ako redovno doručkuju, a Francuzi nikada ne preskaču obroke. Uzmite jogurt, jabuku i šačicu lješnjaka ili badema i lagano krenite prema vratima. Redovan doručak će vam pružiti dovoljno energije za početak novog dana i ubrzati vaš metabolizam i sagorijevanje masti tokom cijelog dana.

2. Budite pažljivi tokom pauza za kafu

Riječ užina gotovo i da ne postoji u rječniku Francuza. Ugledajte se na njih i odmaknite se od tog sočnog kolača. Na grickalice ni ne pomišljajte.

3. Jedite puni obrok

Ovo je jedna od najinteresantnijih navika koju su Francuzi prigrlili. Naime, Francuzi su poznati po tome što jedu puni obrok, koji se obično sastoji od nekoliko jela, koja mogu sadržavati hljeb, kremasti sos, desert i vino. Ključ svega je da lagano uživate u malim porcijama. Kupite posuđe za jelo manjih dimenzija, servirajte male porcije i uživajte u jelu.

4. Redovno kupujte voće i povrće

Francuska kuhinja je bogata jelima od voća i povrća. Odvojite malo vremena za odlazak na vašu obližnju pijacu i kupite svježe voće ili povrće za ručak ili večeru.

5. Uživajte u čaši vina

Francuzi tradicionalno uz jelo uživaju u čaši vina. Antioksidant iz kožice grožđa, poznat kao resveratrol, pomaže pri skidanju viška kilograma i održavanju odličnog zdravlja. Naravno, ovo vam ne daje dozvolu da uz svako jelo ispijate razne koktele ili da počnete redovno piti vino tokom pauze za ručak. Samo, kadgod je to moguće, pokušajte vinom zamijeniti druga alkoholna pića i upamtite alkohol uvijek pijte u razumnim količinama. Francuzi dugo žive, a i vi biste trebali.

6. Aktivirajte se

Nemojte biti rob lifta. Mnoge studije su pokazale da deset minuta umjerene fizičke aktivnosti dnevno pomaže ljudima u održavanju zdrave tjelesne težine. Vitki Francuzi su živi dokaz ove činjenice. Oni redovno idu do željene lokacije pješice, radije nego da koriste vlastita ili javna sredstva prevoza. Nema potreba da trenirate za maraton, samo uvijek birajte stepenice, a ne lift, ili svoje vozilo parkirajte malo dalje i laganom šetnjom stignite do željene lokacije.