Rizična grupa
16

Je li sigurno da djeca posjećuju svoje bake i djedove za vrijeme pandemije

DP
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Iako nije lako poštovati, socijalno distanciranje je u vrijeme pandemije koronavirusa najbolja opcija.

Stručnjaci upozoravaju da je izjava da su djeca asimptomatični prenositelji bolesti pretjerana. Ono što je trenutno prilično jasno je da djeca imaju značajnu ulogu u širenju bolesti COVID-19, koju je prouzrokovao koronavirus. Oni su mali prenositelji i zato su škole zatvorene, a djeca su u svojim domovima. Osim toga, jasno je i da odrasli stariji od 65 godina spadaju u rizičnu grupu, kada je u pitanju obolijevanje od koronavirusa, prenosi Huff Post.

Šta to zapravo znači za porodice koje se pitaju mogu li djeca ići u posjetu baki i djedu i za one koji žive s njima pod istim krovom?

Videochat je za sada bolja opcija

Nekim ljudima nije potpuno jasno što socijalno distanciranje znači u praksi, pa je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao specijalan vodič za starije osobe, u kojem im je objašnjeno da moraju poduzeti dodatne korake kako bi napravili distancu od drugih ljudi koji možda šire COVID-19.

Razlog zbog kojeg su starije osobe podložnije obolijevanju, razvijanju ozbiljnih simptoma COVID-19 je to što oni već imaju razvijeno barem jedno kronično stanje. Problem može biti i u promjeni imunološkog sistema kroz koje tijelo prolazi kako stari.

"Trenutno najsigurnija stvar koju možete učiniti je omogućiti djeci razgovarati sa svojom bakom i djedom preko telefona ili videopoziva", istakla je zdravstvena radnica Hazel Health.

Najbolje je igrati na sigurno i držati distancu.

Ne možete biti sigurni je li dijete zaraženo

Iako nije istina da su djeca imuna na koronavirus, pojavljuje se sve više dokaza koji potvrđuju da zdrava djeca razvijaju samo blage simptome bolesti. I dok je to dobra vijest kada su u pitanju djeca i njihovo stanje, teško je prepoznati prenose li ili emitiraju virus kroz kašalj, nazalni sekret ili kroz fekalne materije.

Trenutni podaci sugerišu da postoji mogućnost da se COVID-19 prenese tokom razdoblja inkubacije, kada je neko bio izložen virusu, ali još nije pokazao simptome. Zato bi bilo najbolje izbjegavati okupljanja s bakom i djedom, bez obzira na to što ste u samoizolaciji i što ste limitirali tjelesni kontakt s ljudima izvan porodičnog doma.

Ove akcije bi trebale sačuvati živote naše najranjivije populacije.

 Pranje ruku je najvažnija stvar u odbrani od virusa, ako djeca žive s bakom i djedom

Za porodice koje žive u domu s bakom i djedom, higijena je ključna obrana od virusa. Potrudite se da svaki član domaćinstva redovno pere ruke i ne dodiruje lice. To je najbolji način da spriječite širenje novog virusa. Naravno, ako neko u domaćinstvu posumnja da je zaražen ili potvrđeno boluje od virusa, potrebno je poduzeti hitne korake, izolirati osobu ili osobe koje su oboljele.

Bili zajedno ili odvojeno, obitelji mogu sačuvati život i zdravlje svojih starijih članova.