{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanski džogeri upozoreni da budu pristojniji

30.9.2013. u 11:51
0
5
Japanski džogeri upozoreni da budu pristojniji
0
Japanski džogeri upozoreni da budu pristojniji
Japanski džogeri su upozoreni da pripaze na svoje ponašanje kada trče u okolini carske palače u Tokiju, nakon niza nepristojnosti.
Zvaničnici navode kako su se turisti i stariji posjetioci palače žalili na džogere koji ih udare u leđa, a zatim otrče bez ikakvog izvinjenja.

"U nekim slučajevima su džogeri čak i napali žrtve i vikali na njih", saopćili su.

Iako je zvanična carska rezidencija zatvorena za javnost, veliki dijelovi njene okolice su otvoreni i čine pravu oazu u centru Tokija. To svakodnevno privlači blizu 10 hiljada džogera.

Vlasti tvrde da su primili stotinjak žalbi u posljednjih tri do četiri godine te su postavili znakove koji bi trebali upozoriti džogere da paze na ponašanje i slijede pravila, ne viču na pješake, trče suprotno smjeru kazaljke na satu i budu pristojni.

Stroga japanska pravila ponašanja, koja upravljaju svim i svačim, od putovanja podzemnom željeznicom do korištenja javnog kupatila, često su pojačana znakovima ili tablama na kojima jasno piše šta se smije, a šta ne smije raditi.

Iako neki stariji Japanci povremeno odstupaju od zadatih standarda ponašanja, javni sukobi i nepristojnost su prilično rijetki. Čak i u prenaseljenom Tokiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: